Tuesday, March 18, 2008

Glad påsk

Vi önskar en glad påsk och påminner om vårt underbara påskbord från förra året, som ni hittar här. Hoppas att det kan ge inspiration till årets påskbord.


Monday, March 10, 2008

Dumplings med fläskfärs och ingefära

Jag har sedan ganska länge snöat in på dumplings, men har själv tidigare bara haft ett recept. Även om det är fantastiskt gott så tröttnar man lite ibland. Därför blev jag glad när jag hittade ett recept med fläskfärs och där dumplingsarna dessutom skulle kokas i vatten istället för ångkokas. Till dumplingsarna (eller vad det kan heta i plural) hittade jag på en egen dippsås som passade mycket bra.

300 g fläsk- eller blandfärs
3 blad kinakål
1 msk hackad ingefära
1/2 msk potatismjöl
1/2 msk soja
knappt 1 dl hackad vårlök
1 pkt färdig won ton deg (finns i asiatiska butiker)
1 ägg

Koka kinakålen i 3-4 minuter. Skölj dem under kallt vatten, krama ur vattnet och hacka fint. Blanda ihop kål, färs, ingefära, potatismjöl, soja och vårlök i en bunke och ställ i kylen i en halvtimme. Blöt en kökshandduk och lägg ut på ett bord. Lägg ut won ton arken på handduken och lägg ungefär en tesked färs i mitten av varje ark. Pensla kanterna på arket med vispat ägg och knyckla ihop dem i kanterna. Lägg de färdiga knytena på en oljad tallrik.
Fräs dumplingsarna i lite olja i ett par minuter. Häll på vatten så de täcks och låt koka i 6-7 minuter. Ta upp med hålslev.

Till dippsåsen improviserade jag lite, men följande ingredienser fanns med:
risvinäger
soja (ungefär hälften hälften, kanske lite mer vinäger)
vårlök
koriander
vitlök
chili

Tuesday, March 4, 2008

Laktosfri gratäng

Och när jag ändå håller på och skriver saker här måste jag göra en påminnelse till mig själv om den goda gratängen jag gjorde en dag.

Den innehöll:
Kerstins underbart goda jordärtskockor
aubergine
potatis
oatly havre

Först skivade jag och saltade auberginen så att den blev av med lite vatten. Jag la den på en tallrik med hushållspapper runt och en tyngd ovanpå. Sen varvade jag jordärtskocka, aubergine och potatis, hällde över havreprylen och gräddade i ugnen på kanske 200 grader i nån halvtimme eller så. Mycket gott.

Death by chocolate

Den här fantastiska efterrätten har jag gjort nästan på löpande band de senaste månaderna (man skulle kunna säga att det är death by chocolate som jag har pysslat med när jag inte har matbloggat men det är inte riktigt sant) men jag har aldrig lyckats ta nåt kort på underverket. I alla fall är den vansinnigt god. Och ytterst chokladig.

450 g mörk choklad
225 g smör
6 ägg
1 dl socker
1 msk konjak eller rom eller annan god sprit
1 dl hasselnötter

Klä en form med avtagbara kanter med bakblåtspapper i botten. Smörj med smör. Smält chokladen och smöret i vattenbad och ställ åt sidan. Vispa äggen och sockret, också detta över sjudande vattenbad, tills det är jättefluffigt och dubbelt så stort. Det tar kanske fem minuter. Blanda ner sprit och hasselnötter i chokladsmeten och rör sedan ner chokladsmeten i äggsmeten. Vänd försiktigt så att fluffet stannar kvar.

Grädda i 200 grader i vattenbad i ugnen i omkring 20 minuter, den ska vara kladdig inuti men inte alltför lös. Låt svalna i formen (annars rinner kakan bort.) Kakan kan ätas antingen varm, då har den lite moussekonsistens, eller kall, då har den lite fudgekonsistens. Det är gott med grädde eller vaniljglass till, men man orkar inte så mycket.