Monday, January 3, 2011

Pilgrimsmussla på sötpotatischips

Supergott tilltugg som vi hade på nyårsmenyn. Om man tycker att det känns krångligt att fritera egna sötpotatischips går det bra att använda färdiga potatischips av någon lite finare sort.



Till 10 personer:
2 sötpotatisar
1 skiva pancetta (eller rökt fläsk)
1 scharlottenlök
1 viktlöksklyfta
smör
4 dl frityrolja
5 pilgrimsmusslor
salt
peppar
koriander

Skala sötpotatisarna och skiva med osthyvel på längden så att du får 20 chips. Resten av sötpotatisen skärs i kuber. Koka kuberna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ungefär 5 minuter.

Hacka löken fint och strimla pancettan. Stek det i smör, utan att det blir brynt. Blanda lökfräset med sötpotatisen och mixa till en jämn puré.

Hetta upp oljan till 160 grader och fritera sötpotatischipsen tills de fått fin färg runt om och är krispiga. Låt dem rinna av på ett papper och strö över lite salt.

Torka av musslorna och krydda med salt och peppar. Stek dem hastigt i varm panna och dela dem i totalt 20 bitar.

Klicka lite puré på varje chips, lägg på pilgrimsmussla och toppa med korianderblad.

No comments: