Monday, October 19, 2009

Päronchutney


På landet finns ett jättestort päronträd som i år bar så mycket frukt att en gren knäcktes. Trots det finns det nästan obegränsat med frukt. Små söta päron, perfekta att äta som de är förstås, men också väldigt goda att göra chutney av. Det här receptet ger en ganska liten sats, det blev starkt och sött. Styrkan kan man enklast variera själv genom att välja chilifrukt. Om man inte vill ha så starkt kan man ta en eller en halv röd spansk peppar, vill man ha starkare kan man använda mer spansk peppar eller en starkare frukt. Jag använde en hemodlad peri peri som hade alldeles lagom mycket bett.
3 päron, skalade, urkärnade och skurna i bitar
1 chili, hackad
2 cm färsk ingefära, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 kanelstång
3 kryddnejlikor, malda
1/2 dl socker
2,5 msk äppelcidervinäger
Koka päron, chili, ingefära, vitlök, kanelstång och kryddnejlikor i tio minuter. Ta lite vatten i botten om du är rädd att det ska bränna. Rör ner socker och äppelcidervinäger och koka upp så sockret smälter.

1 comment:

Boel said...

Mmm, gillar chutneys av alla slag, så den här måste jag nog göra!