Sunday, March 22, 2009

Ruccolarisotto med sparris och halloumi


Ja, jag vet att det inte är sparrissäsong. Får alltid dåligt samvete när jag köpt grönsaker som rest från andra sidan jordklotet men ibland klarar jag inte att stå emot. I vilket fall som helst blev det här en riktigt bra kombination. Barnen fick dock risotto utan ruccola, de är väldigt skeptiska till sallad.
Till 4:
4 dl avorioris
minst 8 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
1-2 dl vitt vin
1-2 schalottenlökar
1 dl färskriven parmesanost
olivolja
smör
Rejält med ruccola
Sparris och halloumi
Hacka löken och fint och fräs den i en rejäl skvätt olivolja i en kastrull. Tillsätt ris rör om. Koka upp buljongen i en kastrull och håll varm. Häll i vinet. Häll på lite buljong/vin-blandning och låt den koka in under omrörning. Fortsätt att tillsätta lite buljong i taget och låt den sugas upp innan mera hälls på. Rör hela tiden så det inte bränner i botten. Det ska bara småputtra. Mer buljong kan behövas, det får aldrig bli torrt.Efter 15-20 minuter (smaka av!) ska riset vara mjukt men fortfarande ha lite tuggmotstånd och risotton bör ha en härligt krämig konsistens. Tillsätt en rejäl klick smör samt parmesanosten, blanda och låt smälta samman med risotton.
Hacka ruccolan fint och rör ned i risotton precis före servering. Mal över en massa svartpeppar.
Koka sparrisen och grilla eller stek halloumin i skivor och servera till!

No comments: