Efter att ha lagat svartrötter med gremolata fick jag ett nästintill oemotståndligt sug efter osso buco. Ett härligt långkok på kalv med smak av citron, vitt vin och vitlök. Till 4
4 skivor kalvlägg (finns inte kalvlägg går det även bra med rygg, men det måste vara mycket fett och mycket ben på köttet)
4 msk vetemjöl
5 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 stjälk blekselleri
2 kvistar timjan
1 lagerblad
1 bit citronskal
2 dl torrt vitt vin
2 dl kalvbuljong
3 tomater
1 msk tomatpuré
Gremolata:
4 finhackade vitlöksklyftor
rivet skal av en citron
2 msk finhackad persilja
Salta och peppra köttet och vänd det i mjöl. Hetta upp olja i en stor gryta och bryn köttet på båda sidor. Ta sen upp det och håll det varmt.
Skala lök, vitlök, morötter och blekselleri och finhacka dem. Lägg ner grönsakerna i grytan och fräs medan du rör om. Häll i citronskal, tomatpuré, timjan och lagerblad. Späd med vin och buljong. Flå (häll kokande vatten på tomaterna och dra sedan av skalet) och kärna ur (dela tomaterna i fyra klyftor och skär bort innanmätet) tomaterna. Skär tomaterna i småbitar och lägg i dem i grytan. Rör om väl och lägg i köttet. Låt koka i minst 1,5 timme på svag värme.
Lägg upp köttet på ett serveringsfat, häll över såsen och strö över gremolata. Servera med risotto eller risoni.
Thursday, December 13, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Kära systrar, kalvkoket ser härligt ut. Ville annars bara hälsa er god jul.
God kväll systar! Saknar er ute i matbloggar-världen! God fortsättning på det nya året & på återseende! Hälsningar från Öland
ÅH, detta blir jag sugen på att testa!
Post a Comment