Tomatsås är är ett bra sätt att konservera sommaren på. Stoppa såsen i frysen och du kommer att få sommarkänslor när helst du plockar fram den. I princip allt i den här såsen är hemodlat, till och med vitlöken. Linda, kommer du ihåg vilken chili det var jag tog? En grön, mustig och inte särskilt stark var det i alla fall.
Till ganska mycket sås
ca 2 kg tomater, gärna hemodlade solmogna. Det gör inget om de är lite mosiga.
2 gula lökar
1 chili av valfri styrka (den vi hade gav tydlig smak men var inte särskilt stark)
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk socker
en skvätt balsamvinäger
knappt 1/2 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl färsk basilika
salt och peppar
olivolja
Hacka löken, vitlöken och chili. Skär tomaterna i bitar. Ta bort kärnorna om du vill ha en slätare sås (jag gör det inte). Hacka basilikan. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en stor gryta eller kastrull Fräs lök, vitlök och chili utan att de tar färg. Lägg i tomatbitarna och låt fräsa några minuter. Strö över socker och smula över buljongtärningen. Häll på balsamvinäger och vin, sänk värmen och sätt på locket. Låt småputtra i ca 1 timme. Håll noga koll så att det inte kokar torrt, späd i så fall med lite vatten. Lägg i basilikan, smaka av med salt och peppar och låt puttra 10 minuter till.
Thursday, October 18, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
den er go
Grym!
Tips: Lägg i tärnad mozzarella och strimlad äkta chorizo med basilikan för att få såsen lite mer matig.
//K
Post a Comment