Sunday, September 30, 2007
Äppelkompott med mandeltäcke
Den här äppelkakan lär ha vunnit pris i ICA-kuriren någon gång och det kan jag förstå. Jag bytte ut lite av sockret mot vaniljsocker, men hade jag haft vaniljstång hemma hade jag nog låtit en sådan koka med istället.
Ingredienser 4-5 port.:
4-5 stora, syrliga äpplen
1 dl vatten
1 dl vitt vin eller matlagningsvin
1/2-1 dl socker (beroende på äpplenas syrlighet)
Täcke:
100 g smör
1 dl strösocker
100 g skållad och mald sötmandel
1 ägg
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i 6-8 klyftor. Koka klyftorna i vatten, vin och strösocker till en ganska lös kompott.Rör samman ingredienserna till täcket så det blir en jämn smet.Bred ut äppelkompotten i en smord ugnssäker form och täck med mandelsmeten. Grädda kakan i 225 graders ugn cirka 20 minuter. Servera den ljum med iskall vaniljsås.
Etiketter:
bakverk,
Efterrätter
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Tänkte testa den här ikväll. Men ska smöret vara smält, eller bara mjukt?
haha åå jag blir alldeles lycklig. jag hittar mer och mer av dina recept som jag måste prova.
Lovely bblog you have
Post a Comment