Sunday, July 29, 2007

Stekt kycklingkött med chili

Sichuanpeppar har en väldigt speciell smak. I det kinesiska köket fräser man pepparkornen för sig och plockar bort dem innan man tillagar resten av maten. På det sättet tar oljan till sig av smaken och det räcker gott och väl i styrka! Det här är en väldigt god och ganska mild kinesisk rätt med sichuanpeppar.
För 2-3 portioner behövs
250 gram kyckling (bröst- eller lårfilé)
30 g färska jordnötter utan skal
3 msk risvin eller tortt vitt vin
salt
4 tsk majsena utrört i 4 tsk vatten
3 cm purjolök
en valnötsstor bit ingefära
4 klyftor vitlök
10 g torkade röda chilipepparfrukter
1 msk socker
1 msk svart risvinäger
3 msk soja
1 dl oliv- eller jordnötsolja
20 st sichuanpepparkorn
Tärna kycklingköttet och lägg det i en skål. Rör 2 msk risvin och salt i hälften av majsenaredningen. Blanda ner det i kycklingen, täck över och ställ åt sidan. Skiva purjo, ingefära och vitlök. Skär chilipepparn i 1 1/2 cm långa bitar.
Blanda socker, vinäger, soja, 1 msk risvin och resten av majsenaredningen till en sås.
Hetta upp en wok eller stekpanna och låt oljan bli het. Fritera jordnötterna tills de har fått en starkt gul färg. Ta upp dem och låt dem rinna av på papper.
Häll av oljan så att bara en tunn hinna är kvar i woken. Fräs chilipeppar och pepparkorn i resten av oljan. Ta sen upp dem och kasta dem.
Lägg kycklingköttet i pannan och stek under omrörning tills det blir brynt. Häll i purjo, ingefära och vitlök och låt det hastigt steka med. Häll på den väl blandade såsen och koka upp. Blanda sist ner jordnötterna. Servera genast.

Friterade sötpotatiskakor med sesamfrön

De här var lite knepiga att få till men efter ett tag fick vi in den rätta snitsen. Det underlättade att vara två vid tillagandet. Tanken med de här små godbitarna var att vi skulle laga dem först och sen äta dem som förrätt/fingermat medan vi lagade huvudrätten. Det funkar nog också bra som tillbehör till kött, fisk eller kyckling. Receptet kommer från Det kinesiska köket och i originalreceptet ska det egentligen vara jamsrot.

För 6 personer
400 g sötpotatis (eller jamsrot)
1 äggvita
2 tsk majsena
1/2 dl socker
1 1/2 dl sesamfrö
5 dl oliv- eller jordnötsolja

Skala och tärna sötpotatisen och ångkoka den mjuk. Antingen kan man använda en ångkoksinsats, det finns att köpa bambuångkokare i de flesta asiatiska butiker, eller så kan man ställa ett fat på en kopp i botten av en kastrull och hälla vatten ett par cm upp i kastrullen. Mosa sönder sötpotatisen när den ångats mjuk.
Vispa sönder äggvita med majsena, blanda i socker och rör ner det i sötpotatismoset. Ta med en tesked doppad i kallt vatten klickar av moset och vänd i sesamfröna. Klickarna ska vara täckta med sesamfrön. Hetta upp oljan i en wok eller kastrull. Den är tillräckligt het när det stiger upp små bubblor om man sticker ned ett träskaft. Fritera sötpotatiskakorna i två omgångar, två minuter varje gång. Ta upp dem emellan. När de är klara, lägg på hushållspapper så de rinner av.






Saturday, July 28, 2007

Mat värdig en möhippa

Jag har ju redan publicerat bilder på maten från bröllopet, så det är väl på tiden att jag lägger ut bilder från maten jag serverades på min möhippa. Recepten får min syster bidra med, för jag var förstås inte inblandad i matlagningen just den dagen. Fantastiskt gott, blev det i alla fall och temat för dagen var rosa.
Som tilltugg till drinken (Rotari rosé) serverades rosa snittar med lax och räkor.

Till förrätt: rosa räksoppa, den var otroligt krämlig och god och alldeles för mättande.


Rosa huvudrätt... jo, det gick det också! Lammytterfilé med härligt rosa kärna, serverad med sötpotatis och rödbetor i crème fraîche.


Slutligen till efterrätt, en smultronbakelse på chokladbotten med jordgubbar.

Thursday, July 26, 2007

Bröllop i Roslagen

Under sommaren har lillasystern bjudit till bröllop. Självklart var maten central under kalaset. Till förrätt blev det tapas och cava i trädgården och till middag var en kock inhyrd. Jag tror att recepten kommer dyka upp så småningom, men vill inte vänta med att publicera lite bilder.

Middagen blev en grillfest. På menyn stod lammytterfilé, fläskkarré, entrecôte, halloumi, tomater och spett med zucchini och champinjoner.

Till det grillade serverades flera olika sorters tillbehör och sallader; risonisallad med tomatpesto, couscoussallad med kanel och spiskummin, sötpotatis med lime och chili, färskpotatis med örtolja, limemarinerade bönor med koriander samt tsatsiki och hemmagjord barbequesås.

Till efterrät blev det en chokladtårta som jag hittade på och bakade själv. Den var med chokladbotten av kladdkaketyp toppad med chokladmousse. Laktosfritt! Tyvärr finns det ingen bild på den, däremot finns det recept!

Chokladbotten:
175 g smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl mjöl
125 g 70% choklad
1 tsk vaniljsocker
2 msk espressopulver
kakao att bröa formen med

Smöra en form med löstagbara former och bröa den med kakao. Smält smöret i en stor kastrull. Lägg i chokladen och rör tills den också har smält. Rör ner socker, vaniljsocker och espressopulver. Rör ner ett ägg i taget. Rör sist ner mjölet. Grädda i 175 grader i 25 minuter.

Chokladmousse:
100 g choklad, 70% kakao
2 ägg, separerade och rumstempererade
2 tsk vaniljsocker

Smält chokladen i vattenbad. Tag den av plattan och rör ner äggulor och vaniljsocker. Vispa äggvitorna hårt. När chokladsmeten har svalnat något, vänd ner den i äggvitorna.

Monday, July 23, 2007

Wannborga vin och lamm

Vi har varit på Öland en sväng, och där stötte vi på ett himla trevligt ställe som jag tänkte passa på att tipsa om. Wannborga vin och lamm heter det, och ligger bara någon mil norr om Borgholm. Vi ramlade in en förmiddag vid elvatiden och medan vi väntade på att gårdsbutiken och serveringen skulle öppna hann treåriga dottern få en ridlektion och vi se oss omkring. Sedan intogs en mycket trevlig lunch på den mysiga innergården. Vi valde lammtallriken, med ett urval av gårdens ekologiska produkter. Tallriken innehöll lammpaté, lammsalami, kall lammstek och rökt lamm. Alltihop var väldigt gott, men jag undrar om inte tillbehören var ännu godare? Späda morötter och skivad kålrot, kokta så att spänsten behölls och sauterade i smör och örter, en krämig potatissallad med yoghurt och fetaost och en bönsallad med krispigt äpple. Ett överraskande men gott inslag var de supertunt skivade, råa polkabetorna som toppade salladen. Till det passade vi såklart på att prova gårdens egna vin, både det vita och den röda riservan. För mer information, titta in på http://www.wannborga.nu

Saturday, July 21, 2007

Strawberry daiquiri

I kvällssolen på balkongen passar det nästan löjligt bra att dricka strawberry daiquiris.Drinkar för två
färska jordgubbar
knappt 1 dl blandad jordgubbssaft
8 cl ljus rom
2 msk sockervatten (skaka lika delar strösocker och vatten i en burk till sockret löst upp sig)
4 msk pressad lime
is

Kör jordgubbar och jordgubbssaft i en blender tills du har ungefär 2 dl vätska. Häll i rommen, sockervattnet, limen och is. Blanda lite till. Gott.

Tuesday, July 17, 2007

Pastasallad med hungarian yellow wax

Vi har skördat vår första chili! Den som mognade först var en hungarian yellow wax, en ganska mild chili som passar bra i till exempel sallader. Den är förstås gul, ser ut såhär
Av den lagade vi en god pastasallad med kräftstjärtar och mango, tomat och purjolök. Till två personer använde vi halva frukten, tog bort kärnor och kärnhus. Vi hackade chilin och la den med olja i Jamie olivers shaker och skakade loss.

Det blev en svag men distinkt chilismak, mycket god!

Thursday, July 12, 2007

En helt fantastisk jordgubbspaj

En jordgubbspaj med mandelmassebotten och marängtäcke -helt enkelt fantastiskt god! Jag är rätt stolt över att ha kommit på receptet själv (men det finns säkert liknande på annat håll. Jag gjorde pajen i en liten form, så det behövs nog tredubbla receptet till en vanlig pajform. Vi åt den med vaniljglass, men det var knappt att det behövdes så god var den.

Till en liten pajform, lagom efterrätt till 4

pajdeg:
60 g smör
60 g mandelmassa
1 3/4 dl vetemjöl
knappt 1/2 dl socker
1 äggula (spara vitan till marängen)

1/3 l jordgubbar, rensade och skurna i skivor

maräng:
1 äggvita
1 dl socker

Kläm ihop ingredienserna till degen och tryck ut den i en pajform. Grädda i 200 grader 10-15 minuter så att den blir lätt gyllenbrun. Vispa under tiden äggvitan riktigt hårt och vänd/vispa ner sockret så att det blir en fluffig marängsmet. Lägg de skivade jordgubbarna i pajskalet och täck med marängsmeten (gör gärna snygga "toppar"). Grädda ytterligare ca 10 minuter i samma temperatur så att maränget får färg. Servera ljummen, eventuellt med vaniljglass till.

Stekt gös med mandelpotatispuré och ugnsbakade tomater

Stekt fisk är gott. Den här är stekt i olivolja, med ännu mer olivolja ovanpå och det ger ju en ganska karaktäristisk smak. Mandelpotatispurén höll på att bli en katastrof eftersom den först blev alldeles förlös, men när den hade stått ett tag stelnade den något igen. De ugnsbakade tomaterna var riktigt goda, dem ska vi nog använda som tillbehör vid fler tillfällen!

Till 2
2 lagom stora gösfiléer
olivolja
några kvistar timjan
några kvistar bladpersilja
salt och peppar
mandelpotatis
lite mjölk
lite smör
1/2 dl crème fraiche
en näve torkad karl johan
2 ordentligt mogna tomater
2 vitlöksklyftor
lite mer timjan, flingsalt och olivolja

Tomaterna först: Skiva dem och lägg i en liten ugnsform. Skiva vitlöken mycket tunnt och lägg ovanpå, tillsammans med ett par kvistar timjan och lite flingsalt. Ringla över olivolja och sätt in i 150 graders ugnsvärme. Baka i 1-1 1/2 timme i 150 grader. Koka mandelpotatisen och lägg svampen i blöt. Hacka timjan och persilja mycket fint och blanda med olivolja, alternativt mixa ihop örterna och oljan. Mosa eller vispa potatisen i kastrullen tillsammans med smör och lite mjölk. Rör i crème fraichen, smaka av med salt och peppar. Stek svampen i smör och lite olivolja så att den blir knaprig. Salta. Salta och peppra fisken. Hetta upp en stekpanna och stek fisken på medelvärme i lite olivolja, 3-4 minuter på varje sida (något längre om filéerna är tjocka). Fisken ska vara precis genomstekt och fortfarande fast och gå lätt att lyfta ur stekpannan. Lägg upp fisk, mos och tomater på tallrikar. Ringla örtoljan över fisken och strö svampen över moset. Servera!

Monday, July 9, 2007

Gyoza

Man måste nog öva lite innan den här maten blir snygg, men god blev den redan på första försöket. Gyoza, pirogliknande degknyten från Japan, tar ett tag att laga och är lite knåpigt, men degen var lätt att göra själv och dessutom enkel att hantera. Återigen ett recept från Marcus Samuelssons Street Food. Till 4 portioner behövs
4,5 dl mjöl
1 tsk salt
ca 2 dl ljummet vatten
200 g blandfärs
salt
2 tsk soja
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk chilisås
1 tsk senap
2 msk olivolja
1 1/4 dl vatten
3 msk soja
2 finskurna vårlökar

Blanda ihop mjöl och salt till degen. Gör en grop i mjölet och häll i vattnet i omgångar. Arbeta in vattnet för hand till en smidig deg. Rulla in den i en fuktig kökshandduk och låt vila i 45 minuter i rumstemperatur.
Blanda färsen, salt, soja, vitlök, chilisås och senap i en bunke. Bryn färsen under omrörning i en stekpanna i 3-4 minuter. Låt den svalna.
Skär degen i 2 cm stora bitar, forma till små bollar som du kavlar ut till en rund botten. Lägg 1/2 msk köttfärsblandning på degen och vik ihop. Tryck ihop kanterna ordentligt med en gaffel doppad i lite vatten.
Stek degknyterna i olivolja i stekpanna på hög värme under lock. Vänd dem efter 2 minuter och tillsätt vatten. Låt småputtra i 4 minuter, tillsätt sen soja och lök.

För att inte få olivolja skvätt över hela köket använde jag två stekkärl, först stekte jag gyozan i en stekpanna i olivoljan och sen la jag över den i en kastrull innan jag hällde på vattnet. Det gick bra, fast de fastnade lite i botten så man får se upp med det.

Servera som de är, som förrätt kanske, eller med nudlar.

Saturday, July 7, 2007

Kyckling med dragonsås och persiljefärskost

Det här receptet finns i senaste numret av buffé. Där använder de kycklingfiléer, men vi testade att använda hel kyckling istället och det gick jättebra. Använd helst ekologisk färsk kyckling (majskyckling är inte fel), den har bäst smak förutom alla de givna fördelarna. Persiljefärskosten gillade vi jättemycket, den får nog komma igen vid andra tillfällen. I grundreceptet har de mixat skyn slät men det brydde vi oss inte om. Kokt färskpotatis och små späda primörer var mums till!

Till många:
2 hela kycklingar
4 dl vitt vin
4 msk konc kycklingfond
2 tsk ljust muscovadosocker
1 dl matlagningsgrädde
1 dl fransk dragon
salt och peppar

Salta och peppra kycklingarna invänding och utvändigt. Lägg i en ugnsform och stek i 175 grader tills de är färdiga (ca 1 timme). När kycklingen börjar bli färdig (efter ca 40 minuter) häller du i vinet, kycklingfond samt socker som du blandat ihop i en skål. Häll i grädden precis på slutet och låt sjuda med de sista fem minuterna.

Persiljefärskost med citron
2 dl färskost
1 dl bladpersilja
juicen av 1/2 citron
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Mixa färskosten, bladpersiljan, juicen av 1/2 citron och vitlöksklyftan till en krämig konsistens. Krydda med salt och peppar.


Grillat med två såser

Vi grillade enkelt men gott förra helgen när vi hade gäster. Två sorters kött, kycklingben och lammfärsbiffar och två sorters såser, raita och avocadosalsa. Kycklingbenen marinerades i lime, olja och vitlök i någon timme. Lammfärsen blandade jag med rätt mycket spiskummin, pressad vitlök, salt, peppar och en gnutta kanel. Raitan var ungefär som den vi skrivit om tidigare, men eftersom jag gick på känn blev den såklart lite annorlunda. Mer spiskummin och mindre koriander är min gissning. Avocadosalsan blev supergod, den gjorde vi såhär:
2 mogna avocado
2 mogna tomater
1/2 kruka koriander
1/2 lime (skal+saft)
salt och peppar

Dela tomaterna och ta bort kärnorna. Skär i små bitar, ca 0,5*0,5 cm. Skär avocadon i lika små bitar. Tvätta limefrukten noga och riv limeskalet. Hacka koriandern. Blanda tomater och avocado. Vänd ner limeskal och koriander, pressa över limesaften och smaka av med salt och peppar. Låt stå minst en halvtimme i rumstemperatur innan servering. Om man vill kan man ha hackad färsk chili i också.

Le Creuset


Den här fina kastrullen fick jag i födelsedagspresent av min snälla pappa! Jag slår vad om att all mat kommer att bli extra god nu bara för att jag har en så snygg och bra kastrull.

Friday, July 6, 2007

Yoghurt

Jag hinner inte laga mat längre. Det går så mycket tid åt jobbet. Jag jobbar i en annan stad och pendlar två timmar fram och två timmar tillbaka varje dag. Visserligen får jag jobba på tåget, men mycket tid över till matlagning blir det ju inte. Inte heller mycket tid över till bloggning. Dessutom har jag ju TRE bloggar att underhålla.

På kvällarna blir det istället ofta yoghurt eller fil. Därför tycker min syster att jag ska recensera fil och flingor.

Linda säger: kefir, med persika eller nektarin, och müsli är bäst! Helst ska det vara skitdyr Paulùn müsli, men det går även bra med finax sportmüsli med tillägg som solroskärnor och pumpafrön och russin. Gott gott.

Thursday, July 5, 2007

Kalventrecôte med chèvresmör, rödbetor och ugnsbakad kronärtskocka

Jag fick ett liknande chèvresmör för någon månad sedan på restaurang Süd i Stockholm. Där serverades det till oxfilé, men jag tänkte direkt att jag ville prova det till entrecôte istället. När vi lite senare hittade kalventrecôte som såg fin ut så slog vi till. Tillbehören improviserades efter utbudet i affären, men jag tycker att helheten blev väldigt bra. Salviasmöret till rödbetorna och kronärtskockan var en riktig hit!

Till 2
2 skivor kalventrecôte
1 skiva chèvre
30 g rumstempererat smör
salt och peppar
smör att steka i
1 knippe grön sparris
1 litet knippe färska rödbetor
1 kronärtskocka
lite olivolja
ca 30 g smör
2 blad salvia (+ ev. till dekoration)

Börja med grönsakerna. Koka kronärtskockan i ca 20 minuter. Tag upp den, skär i fyra klyftor med en rejäl, vass kniv och placera i en ugnsfast form. Salta, stänk på lite olivolja och baka i 200 graders ugnsvärme i 30-20 minuter tills de är mjuka. Skär blasten av rödbetorna (lämna någon cm av blasten och hela rottråden, annars "blöder" de), skrubba dem rena och skala dem om de inte är jättespäda. Koka dem mjuka, det tar ca 20-10 minuter för de små (stora tar betydligt längre tid). Skölj sparrisen, bryt av nedre delen och koka den i 1-2 minter i lättsaltat vatten. Ta av och spola i kallt vatten. Skär av kanterna av chévren och mosa ihop den fint med det rumstempererade smöret, smaka av med salt och peppar. Hacka salvian, smält resten av smöret och lägg i den. Låt stå och dra på lägsta värme i ca 10 minuter. Hetta upp en grillpanna. Pensla köttet med olja på bägge sidor, salta och peppra. Stek ett par minuter på varje sida, utifrån smak och köttets tjocklek. På slutet slänger du även ner sparrisen i grillpannan och grillar ett par minuter. Lägg upp rödbetor, kronärtskocka och sparris på tallrikarna och droppa salviasmöret över. Lägg dit köttbitarna och lägg chèvresmöret överst. Dekorera med salviablad.

Pilgrimsmusslor med mango och avocado


Mängden i det här receptet är någonstans mitt emellan förrätt och huvudrätt, det beror på att vi åt det som en separat smårätt sent på kvällen (det blir ganska ofta så när vi vill ha en trevlig stund efter att barnen somnat). Citronskalet gav en riktig fräsch och god smak åt musslorna och bröt av bra mot den lite sötaktiga smaken. Blandningen mango-avocado känns som en modern klassiker som är gott till nästan allt.
Till 2
8 pilgrimsmusslor
1 avocado
2 dl tärnad fryst mango (eller motsvarande mängd färsk)
1 msk gräslök
ca 10 skalremsor av citron
1/2 dl olivolja
salt och peppar
olivolja till stekning
Lägg citronskalet i olivoljan och låt dra i någon halvtimme. Tärna avocadon fint och blanda med mangon och gräslöken. Stek pilgrimsmusslorna hastigt i olja på ganska hög värme, det är bara gott om de har en rå kärna i mitten. Skiva musslorna tunt och lägg upp. Ringla över citronoljan (låt skalen följa med) och toppa med avocado- och mangoröran. Salta och peppra något innan servering.

Wednesday, July 4, 2007

Saltimbocca

Jag vet inte om det här är det traditionella receptet på Saltimbocca, men så här brukar jag göra. "Saltimbocca" lär betyda "hoppa in i munnen" på italienska, just därför att köttet är så mört och rätten så god att den liksom hoppar in av sig själv. Nu på sommaren gör jag den helst med färsk salvia och vitt vin, på hösten blir det torkad salvia och den lite mustigare och sötare marsalan. Gott till är små ugnsstekta potatisar, sockerärter och en sallad på olika gröna blad.

Till 4
4 skivor kalvschnitsel av innanlår
4 skivor parmaskinka eller prosciutto
8 blad salvia, färsk eller torkad
2 dl vitt vin eller marsalavin
smör att steka i
salt och peppar
lite mjöl och vatten till redning


Banka ut köttet lätt med knuten näve så att schnitseln blir riktigt tunn. Lägg på en skinkskiva och två salviablad på varje köttskiva. Salta och peppra på utsidorna. Vik ihop och fäst med tandpetare. Hetta upp en stekpanna, lägg i en rejäl klick smör och bryn köttet på bägge sidor. Slå över vinet, sänk värmen och lägg på ett lock. Låt puttra på svag värme i ca tio minuter, var noga med att se till att vätskan inte kokar bort. Blanda ut en matsked mjöl i lite vatten i en kopp. Lyft upp köttet och håll det varmt vid sidan av. Sila av såsen och häll tillbaka den i stekpannan. Höj värmen och låt den koka upp, vispa sedan i mjölvattnet så att såsen reds. Avsluta med att vispa i en liten klicka smör. Lägg upp köttet på tallrikar och häll över såsen.

Melon och skinka

Det här är en riktig sommarförrätt, god, fräsch och passar perfekt en varm dag. Det bästa sättet att ta reda på om en melon är mogen på är att lukta på den, känner du en tydlig doft av melon så är den mogen. Vi har använt galiamelon men det går precis lika bra med till exempel cantaloup-, nät- eller ogenmelon. Skinkan var vanlig prosciutto, men använd vilken lufttorkad skinka du vill. Skiva melonen, ta bort kärnorna, drapera skinkan över och servera!

Tuesday, July 3, 2007

På tal om tomater

I bekantskapskretsen har vissa diskussioner förts om vad som är mest miljövänligt - att köpa grönsaker som är fraktade till Sverige med lastbil eller grönsaker som är odlade i växthus i Sverige.

Enligt en undersökning från Naturvårdsverket kräver produktionen av en spansk eller italiensk tomat en femtedel så mycket energi som en svensk, även om den körs till Sverige med lastbil.

Dessutom står det att om alla svenskar äter en morot istället för en tomat en gång i veckan, sparar vi energi nog för att värma 13 600 villor under ett år. Tomater är nämligen en av de grönsaker som bidrar mest till växthuseffekten.

Hur vi ska göra med gurkor, morötter, potatis, paprika och annat grönt förtäljer icke historien.

Sunday, July 1, 2007

Grillad frutti di mare

En av systrarna fyllde år och mamman lagade god god mat. Trots enstaka regnskurar under dagen blev det härlig kvällssol lagom till grillningen. Det hamnade scampi, pilgrimsmusslor, svärdfisk, marulk och små bläckfiskar på glöden.Till det grillade serverades en grön sallad med spenat, sparris, avokado och melon.



Tillsammans blev det mycket vackra färger.



Till efterrätt: en chokladkaka med de härliga jordgubbarna!

Så här gjorde vi chokladkakan:
175 gram smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl mjöl
125 g mörk choklad, minst 70%
2 tsk vanillin
Smöra en form med löstagbara kanter och bröa den med kakaopulver. Smält smör och choklad i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner sockret och vaniljsockret. Knäck i och rör ner äggen ett och ett. Rör sist ner mjölet. Häll kakan i formen och grädda den i 175 grader i 25-30 minuter.