Sunday, July 29, 2007
Stekt kycklingkött med chili
Friterade sötpotatiskakor med sesamfrön
För 6 personer
400 g sötpotatis (eller jamsrot)
1 äggvita
2 tsk majsena
1/2 dl socker
1 1/2 dl sesamfrö
5 dl oliv- eller jordnötsolja
Skala och tärna sötpotatisen och ångkoka den mjuk. Antingen kan man använda en ångkoksinsats, det finns att köpa bambuångkokare i de flesta asiatiska butiker, eller så kan man ställa ett fat på en kopp i botten av en kastrull och hälla vatten ett par cm upp i kastrullen. Mosa sönder sötpotatisen när den ångats mjuk.
Vispa sönder äggvita med majsena, blanda i socker och rör ner det i sötpotatismoset. Ta med en tesked doppad i kallt vatten klickar av moset och vänd i sesamfröna. Klickarna ska vara täckta med sesamfrön. Hetta upp oljan i en wok eller kastrull. Den är tillräckligt het när det stiger upp små bubblor om man sticker ned ett träskaft. Fritera sötpotatiskakorna i två omgångar, två minuter varje gång. Ta upp dem emellan. När de är klara, lägg på hushållspapper så de rinner av.
Saturday, July 28, 2007
Mat värdig en möhippa
Rosa huvudrätt... jo, det gick det också! Lammytterfilé med härligt rosa kärna, serverad med sötpotatis och rödbetor i crème fraîche.
Slutligen till efterrätt, en smultronbakelse på chokladbotten med jordgubbar.
Thursday, July 26, 2007
Bröllop i Roslagen
Till det grillade serverades flera olika sorters tillbehör och sallader; risonisallad med tomatpesto, couscoussallad med kanel och spiskummin, sötpotatis med lime och chili, färskpotatis med örtolja, limemarinerade bönor med koriander samt tsatsiki och hemmagjord barbequesås.
Till efterrät blev det en chokladtårta som jag hittade på och bakade själv. Den var med chokladbotten av kladdkaketyp toppad med chokladmousse. Laktosfritt! Tyvärr finns det ingen bild på den, däremot finns det recept!
Chokladbotten:
175 g smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl mjöl
125 g 70% choklad
1 tsk vaniljsocker
2 msk espressopulver
kakao att bröa formen med
Smöra en form med löstagbara former och bröa den med kakao. Smält smöret i en stor kastrull. Lägg i chokladen och rör tills den också har smält. Rör ner socker, vaniljsocker och espressopulver. Rör ner ett ägg i taget. Rör sist ner mjölet. Grädda i 175 grader i 25 minuter.
Chokladmousse:
100 g choklad, 70% kakao
2 ägg, separerade och rumstempererade
2 tsk vaniljsocker
Smält chokladen i vattenbad. Tag den av plattan och rör ner äggulor och vaniljsocker. Vispa äggvitorna hårt. När chokladsmeten har svalnat något, vänd ner den i äggvitorna.
Monday, July 23, 2007
Wannborga vin och lamm
Saturday, July 21, 2007
Strawberry daiquiri
färska jordgubbar
knappt 1 dl blandad jordgubbssaft
8 cl ljus rom
2 msk sockervatten (skaka lika delar strösocker och vatten i en burk till sockret löst upp sig)
4 msk pressad lime
is
Kör jordgubbar och jordgubbssaft i en blender tills du har ungefär 2 dl vätska. Häll i rommen, sockervattnet, limen och is. Blanda lite till. Gott.
Tuesday, July 17, 2007
Pastasallad med hungarian yellow wax
Det blev en svag men distinkt chilismak, mycket god!
Thursday, July 12, 2007
En helt fantastisk jordgubbspaj
Till en liten pajform, lagom efterrätt till 4
pajdeg:
60 g smör
60 g mandelmassa
1 3/4 dl vetemjöl
knappt 1/2 dl socker
1 äggula (spara vitan till marängen)
1/3 l jordgubbar, rensade och skurna i skivor
maräng:
1 äggvita
1 dl socker
Kläm ihop ingredienserna till degen och tryck ut den i en pajform. Grädda i 200 grader 10-15 minuter så att den blir lätt gyllenbrun. Vispa under tiden äggvitan riktigt hårt och vänd/vispa ner sockret så att det blir en fluffig marängsmet. Lägg de skivade jordgubbarna i pajskalet och täck med marängsmeten (gör gärna snygga "toppar"). Grädda ytterligare ca 10 minuter i samma temperatur så att maränget får färg. Servera ljummen, eventuellt med vaniljglass till.
Stekt gös med mandelpotatispuré och ugnsbakade tomater
Till 2
2 lagom stora gösfiléer
olivolja
några kvistar timjan
några kvistar bladpersilja
salt och peppar
mandelpotatis
lite mjölk
lite smör
1/2 dl crème fraiche
en näve torkad karl johan
2 ordentligt mogna tomater
2 vitlöksklyftor
lite mer timjan, flingsalt och olivolja
Tomaterna först: Skiva dem och lägg i en liten ugnsform. Skiva vitlöken mycket tunnt och lägg ovanpå, tillsammans med ett par kvistar timjan och lite flingsalt. Ringla över olivolja och sätt in i 150 graders ugnsvärme. Baka i 1-1 1/2 timme i 150 grader. Koka mandelpotatisen och lägg svampen i blöt. Hacka timjan och persilja mycket fint och blanda med olivolja, alternativt mixa ihop örterna och oljan. Mosa eller vispa potatisen i kastrullen tillsammans med smör och lite mjölk. Rör i crème fraichen, smaka av med salt och peppar. Stek svampen i smör och lite olivolja så att den blir knaprig. Salta. Salta och peppra fisken. Hetta upp en stekpanna och stek fisken på medelvärme i lite olivolja, 3-4 minuter på varje sida (något längre om filéerna är tjocka). Fisken ska vara precis genomstekt och fortfarande fast och gå lätt att lyfta ur stekpannan. Lägg upp fisk, mos och tomater på tallrikar. Ringla örtoljan över fisken och strö svampen över moset. Servera!
Monday, July 9, 2007
Gyoza
4,5 dl mjöl
1 tsk salt
ca 2 dl ljummet vatten
200 g blandfärs
salt
2 tsk soja
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk chilisås
1 tsk senap
2 msk olivolja
1 1/4 dl vatten
3 msk soja
2 finskurna vårlökar
Blanda ihop mjöl och salt till degen. Gör en grop i mjölet och häll i vattnet i omgångar. Arbeta in vattnet för hand till en smidig deg. Rulla in den i en fuktig kökshandduk och låt vila i 45 minuter i rumstemperatur.
Blanda färsen, salt, soja, vitlök, chilisås och senap i en bunke. Bryn färsen under omrörning i en stekpanna i 3-4 minuter. Låt den svalna.
Skär degen i 2 cm stora bitar, forma till små bollar som du kavlar ut till en rund botten. Lägg 1/2 msk köttfärsblandning på degen och vik ihop. Tryck ihop kanterna ordentligt med en gaffel doppad i lite vatten.
Stek degknyterna i olivolja i stekpanna på hög värme under lock. Vänd dem efter 2 minuter och tillsätt vatten. Låt småputtra i 4 minuter, tillsätt sen soja och lök.
För att inte få olivolja skvätt över hela köket använde jag två stekkärl, först stekte jag gyozan i en stekpanna i olivoljan och sen la jag över den i en kastrull innan jag hällde på vattnet. Det gick bra, fast de fastnade lite i botten så man får se upp med det.
Servera som de är, som förrätt kanske, eller med nudlar.
Saturday, July 7, 2007
Kyckling med dragonsås och persiljefärskost
salt och peppar
Salta och peppra kycklingarna invänding och utvändigt. Lägg i en ugnsform och stek i 175 grader tills de är färdiga (ca 1 timme). När kycklingen börjar bli färdig (efter ca 40 minuter) häller du i vinet, kycklingfond samt socker som du blandat ihop i en skål. Häll i grädden precis på slutet och låt sjuda med de sista fem minuterna.
Mixa färskosten, bladpersiljan, juicen av 1/2 citron och vitlöksklyftan till en krämig konsistens. Krydda med salt och peppar.
Grillat med två såser
Le Creuset
Friday, July 6, 2007
Yoghurt
På kvällarna blir det istället ofta yoghurt eller fil. Därför tycker min syster att jag ska recensera fil och flingor.
Linda säger: kefir, med persika eller nektarin, och müsli är bäst! Helst ska det vara skitdyr Paulùn müsli, men det går även bra med finax sportmüsli med tillägg som solroskärnor och pumpafrön och russin. Gott gott.
Thursday, July 5, 2007
Kalventrecôte med chèvresmör, rödbetor och ugnsbakad kronärtskocka
Till 2
2 skivor kalventrecôte
1 skiva chèvre
30 g rumstempererat smör
salt och peppar
smör att steka i
1 knippe grön sparris
1 litet knippe färska rödbetor
1 kronärtskocka
lite olivolja
ca 30 g smör
2 blad salvia (+ ev. till dekoration)
Börja med grönsakerna. Koka kronärtskockan i ca 20 minuter. Tag upp den, skär i fyra klyftor med en rejäl, vass kniv och placera i en ugnsfast form. Salta, stänk på lite olivolja och baka i 200 graders ugnsvärme i 30-20 minuter tills de är mjuka. Skär blasten av rödbetorna (lämna någon cm av blasten och hela rottråden, annars "blöder" de), skrubba dem rena och skala dem om de inte är jättespäda. Koka dem mjuka, det tar ca 20-10 minuter för de små (stora tar betydligt längre tid). Skölj sparrisen, bryt av nedre delen och koka den i 1-2 minter i lättsaltat vatten. Ta av och spola i kallt vatten. Skär av kanterna av chévren och mosa ihop den fint med det rumstempererade smöret, smaka av med salt och peppar. Hacka salvian, smält resten av smöret och lägg i den. Låt stå och dra på lägsta värme i ca 10 minuter. Hetta upp en grillpanna. Pensla köttet med olja på bägge sidor, salta och peppra. Stek ett par minuter på varje sida, utifrån smak och köttets tjocklek. På slutet slänger du även ner sparrisen i grillpannan och grillar ett par minuter. Lägg upp rödbetor, kronärtskocka och sparris på tallrikarna och droppa salviasmöret över. Lägg dit köttbitarna och lägg chèvresmöret överst. Dekorera med salviablad.
Pilgrimsmusslor med mango och avocado
2 dl tärnad fryst mango (eller motsvarande mängd färsk)
Wednesday, July 4, 2007
Saltimbocca
Melon och skinka
Tuesday, July 3, 2007
På tal om tomater
Enligt en undersökning från Naturvårdsverket kräver produktionen av en spansk eller italiensk tomat en femtedel så mycket energi som en svensk, även om den körs till Sverige med lastbil.
Dessutom står det att om alla svenskar äter en morot istället för en tomat en gång i veckan, sparar vi energi nog för att värma 13 600 villor under ett år. Tomater är nämligen en av de grönsaker som bidrar mest till växthuseffekten.
Hur vi ska göra med gurkor, morötter, potatis, paprika och annat grönt förtäljer icke historien.
Sunday, July 1, 2007
Grillad frutti di mare
Tillsammans blev det mycket vackra färger.
Till efterrätt: en chokladkaka med de härliga jordgubbarna!