Frukostfrallor, 8-10 stycken
(Man kan naturligtvis dubbla degen om man vill göra fler, men eftersom bröden är godast färska och vi har svårt att få plats med mer än en plåt i kylen brukar jag inte göra fler än så här)
25 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk honung
1 tsk salt
2 msk olja
ca 8 dl mjöl (eftersom tvångsmässigt har fullkorn i allt jag bakar blandar jag 2 dl fullkornsdinkel med 6 dl vetemjöl, men enligt säkra källor är det väldigt gott med bara vetemjöl just i såna här bröd)
Smula jästen i en stor bunke. Lös upp jästen i lite av vattnet (inte varmare än 37 grader). Häll i resten av vattnet, salt, honung och olja. Blanda i mjölet lite i taget (spara lite till utbakningen också) och arbeta degen smidig. Täck över med en duk och låt jäsa ca en timme. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 8-10 delar. Forma en bulle av varje brödbit och doppa den i lite vetemjöl. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i kylen. Låt jäsa över natten. På morgonen tar du fram bröden ur kylen ca en halv timme innan de ska gräddas. Sätt ugnen på 250 grader (gärna varmluft). Grädda bullarna 8-10 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut och njut!
3 comments:
Det här är ett bra trick som man borde tänka på oftare.
Jag har funderat på att testa med croissanter, tror du att det skulle fungera? Det vore ju underbart att ha nybakta croissanter till frukost, men ingen höjdare att ställa sig och kavla i två timmar på morgonen *s*
Kinna: Den förra kommentaren var till dig alltså ;)
Post a Comment