Wednesday, March 21, 2007

Enkla rågkakor

Det här är ett lättbakat bröd som jag tycker är väldigt bra vardagsbröd. Grundprincipen för den här sortens rågbröd är 6 dl vardera av vatten, vetemjöl och rågmjöl, sedan kan man själv välja grovhetsgrad på mjölet. Vetet går såklart att byta ut mot dinkel också.

Till 8 mindre kakor

50 g jäst
1 tsk salt
2 msk olja
6 dl vatten
6 dl vetemjöl
6 dl rågmjöl

Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av vattnen (som inte får vara varmare än 37 grader). Häll på resten av vattnet, salt och olja. Sedan häller du i mjölet, först vetemjölet och sedan rågmjölet. Blanda allt ordentligt till en ganska lös deg. Täck över degen och låt jäsa i ca 30 minuter. Mjöla ett bakbord ordentligt, gärna med rågmjöl, och häll ut degen. Fös ihop den till en korv och dela i fyra delar. Dela varje del ytterligare en gång, forma till en "kaka" och lyft över på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till brödkakorna med handen och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa övertäckta i 20-30 minuter, grädda sedan i 15-20 minuter i 225 graders ugnsvärme.

2 comments:

Anonymous said...

ska prova dom här idag!

//mvh sanna

Sanna said...

Dom blev väldigt goda men inte alls så små. :-)