Sunday, November 11, 2007

Kyckling Cacciatore

Det här är ett Jamie Oliver-recept, som ska lagas på hans sedvanligt slarviga vis med mycket kryddor och kärlek. Jag höll på att sabba allt genom att bränna vitlöken, så var försiktiga i det momentet. Gott blev det i alla fall, och kycklingen var så mör att den ramlade av benen. Egentligen ska man nog servera den med bara bröd till men vi valde ris och det passade fint.

Till 4
ca 1 kg kycklingdelar med ben
havssalt och nymald svartpeppar
8 lagerblad
3 vitlöksklyftor, 1 krossad och 2 i skivor
2 kvistar färsk rosmarin
lite vetemjöl
1/2 flaska chianti
olivolja
6 sardellfiléer
en näve gröna eller svarta oliver, urkärnade (fast gör det gärna själv!)
1 burk körsbärstomater, lätt mosade med en träslev

Salta och peppra kycklingbitarna och lägg i en skål. Lägg i lagerblad, den krossade vitlöken och rosmarin och täck med vin. Låt marinera i minst en timme, men gärna över natten i kylskåp. Torka av kycklingbitarna och vänd dem försiktigt i lite mjöl, spara marinaden. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Hetta upp olivolja i en stor gryta och lägg i sardeller, skivad vitlök och oliver och fräs tills sardellerna smält (försiktigt, det är lätt att bränna vitlöken). Lägg i kycklingen. Häll över marinad och tomater och låt puttra i 1 1/2 timme (i orginalreceptet ställs grytan in i ugnen men jag gjorde den på spisen). Smaka av med lite mer salt och peppar om det behövs.

3 comments:

Anonymous said...

oj vad gott det där verkar! =)

Katrin said...

Det lät jättegott och enkelt! Jag har aldrig använt eller ens smakat sardeller, kanske är det dags att testa... Dricker man upp den andra halvan av chiantin till då? :-)
/Katrin

Viktoria said...

Det låter väldigt gott! Jag gillar när köttet faller från benen av mörhet.

Rolig och precis beskrivning av Jamies matlagning förresten (det där med att tillaga slarvigt och kärleksfullt - eller hur det nu var!)