Till 4
En lagom stor bit laxfilé
Svartpeppar
lite olja till formen
Pesto
1 kruka basilika (bladen, såklart)
1/2 dl riven parmesan (riv själv!)
olivolja
1 tsk salt
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl pinjenötter
1/2 dl olivolja
Hacka nötterna fint (matberedare går bra). Krossa vitlöksklyftorna lätt med bredsidan av en kniv och hacka dem. Lägg ner nötterna, osten, basilikan, vitlöken och saltet i en matberedare (eller bunke om du kör med handmixer). Dra igång apparaten och tillsätt oljan i en tunn stråle. Kör tills allt är ordentligt mixat (det här blir såklart suveränt gott att bara blanda med pasta också).
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxfilén med skinnsidan ner i en lätt oljad ugnsform. Bred på peston. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter (lite längre om den är väldigt tjock). Lax ska absolut inte överstekas, hellre ha en rå kärna i mitten så att den är riktigt saftig.
4 comments:
Gott! Lax i ugnen är verkligen smidig bjudmat. Trodde att jag kommenterat den härliga chokladbilden nedan, men tydligen inte. Hallon och choklad är verkligen suveränt tillsammans. Glad påsk!
Jag har tydligen slutat laga mat. Det blir inget idag heller. Fast kanske tar jag med kameran på restaurang?
Nässelblom&Choklad: Ja, den här laxen kan man ju göra med en massa andra röror än pesto på också, fetaost+rosmarin+creme fraiche blir till exempel urgott.
Linda: Å andra sidan går ju jag (typ) aldrig på restaurang. Ta med kameran du! Här lagas det sparrisrisotto. Och carpaccio till förrätt.
Det var inte ett så bra restaurangbesök. Jag väntar hellre till påskmaten. Du lägger ju in så mycket så jag behöver inte stressa över det. :-)
Post a Comment