Saturday, March 24, 2007

En mättad chokladmousse

Jag gillar det franska sättet att göra chokladmousse helt utan grädde. Den här moussen har en mörk, vuxen smak och är dessutom spetsad med konjak. Det är inte en efterrätt man äter stora lass av, men en liten klick av den i ett vackert glas är en perfekt avslutning på en middag som gårdagens.

Fyra små portioner
100 g mörk choklad (jag använde Lindt 70%, högre kakaoprocent än så blir för bittert för mig men det är en smaksak)
2 ägg, separerade
2 tsk vaniljsocker
en rejäl skvätt konjak (går att byta ut mot starkt kaffe)

Smält chokladen i en tallrik ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Vispa äggvitorna till et väldigt hårt skum. När choklade är smält tar du av den från kastrullen och rör ner vaniljsocker, konjak och äggulor. När chokladsmeten svalnat något vänder du försiktigt ned den i äggvitorna. Kyl alltihop i minst tre timmar innan servering.

4 comments:

Nässelblom och choklad said...

Smarrigt!

Carolina said...

nässelblom&choklad: Ja, såklart! Jag menar, det var mängder av god choklad i ;)

Anonymous said...

Underbar mousse!
Länkade till den från mig idag:
http://www.nrj.se/?kalenderMonth=4&kalenderYear=2007&underpage=35.72328&bloggId=419
Mikaela

Anonymous said...

Ser mumsigt ut! JAG VILL SMAKA! :)