Friday, March 23, 2007

Gratinerade havskräftor med hummertaglioni och grillad sparris

Det här var faktiskt gudomligt gott, så Linda nu måste vi nog lägga till kategorin "gudomligt". Jag gör det, helt enkelt. Havskräftorna är enkelt gratinerade med citron- och basilikasmör, och pastan har bara precis så mycket hummersås på att det ger ordentligt med smak utan att vara såsigt. Sparrisen var knoppig, spretig och vårig. Perfekt, med andra ord!
Till 4
8 havskräftor
100 g smör
1 dl basilika
1/2 citron
2 msk ströbröd

4 portioner färsk taglioni
1 bunt grön sparris
Hummersås:
1 dl hummersoppa på burk
2 msk hummerfond
2 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
1 schalottenlök
1 dl grädde
smör att steka i

Gör hummersåsen först. Hacka schalottenlöken fint och fräs den lätt i smör. Klicka i tomatpurén och låt fräsa med någon minut. Häll på koncentrerad hummerfond och späd med vinet. Tillsätt hummersoppan och låt sedan koka ihop ordentligt, minst 20 minuter. Avsluta med att slå på grädden och låt koka upp en sista gång (görs med fördel precis innan servering). Medan såsen kokar gör du kryddsmöret. Hacka basilikan, pressa citronen och rör ihop med smör och ströbröd tills allt är ordentligt blandat. Koka också sparrisen lätt och spla den med kallt vatten.

Dela havskräftorna och klicka på smöret. Gratinera i 225 grader, 10-15 minuter. Koka pastan och blanda den väl med såsen. Grilla sparrisen ett par minuter i torr grillpanna. Lägg upp, servera och njut!

2 comments:

Linda said...

Vad bra, Carolina, att du lagar mat i helgen när jag jobbar och inte hinner. Det ser verkligen gudomligt ut!

Nässelblom & choklad said...

Kategorin gudomligt låter väldigt inspirerande! Havskräftorna ser goda ut.