Sunday, March 25, 2007

Ostron på två sätt

När jag skulle köpa havskräftorna i fredags hade de även ostron väldigt billigt så jag kunde inte låta bli (min man är nämligen tokig i ostron). Vi åt upp ett par råa med citron redan i fredags före havskräftorna, resten sparade vi till igår och lagade till. Recepten hittade vi i boken "Vinets magi" av Bengt-Göran Kronstam. Godast av de här två måste jag nog säga att de kreolska ostronen blev. Rockefellervarianten var lite mesig, man kände knappt ostronsmaken (någon som vissa kanske ser som positivt?). Allra godast är de trots allt ändå champagnegratinerade, eller helt naturella med citron. Roligast var att vår tokiga treåring glatt smaskade i sig ett rått ostron och bad om mer.

Ostron Créole
Till 4-6 personer
20 ostron
grovsalt
100 g rökt fläsk, utan svål, i små tärningar
1 liten finhackad rödlök
1/2 fintärnad gul paprika
1 stjälk selleri, fintärnad
100 g fintärnad ostronskivling
saften av 1/2 citron
1-2 tsk tigersås
1 krm salt
1 krm strösocker

Sätt ugnen på 200 g. Öppna ostronen (spar vätskan och lägg åt sidan). Skär av muskeln på ostronen och lägg tillbaka dem i sitt skal. Lägg skalen på ett ugnssäkert fat med en bädd av grovt salt. Stek fläsket knaprigt. Lägg i lök, paprika, selleri och svamp. Stek ytterligare några minuter, tillsätt alla övriga ingredienser och ostronspadet och låt koka ihop några minuter. Smaka ev. av med salt. Fördela röran på ostronen och ställ in i ugnen (8-10 minuter beroende på storlek).

Oysters Rockefeller
Till 4-6 personer
20 ostron
250 g rensad, sköljd, grovhackad färsk spenat
3 finhackade schalottenlökar
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk smör
1 msk vispgrädde
1 msk Pernod, alt. lite dragon
1/2 krm cayennepeppar
1 krm salt
1 msk finhackad persilja
2 msk ströbröd
1 msk majsolja
peppar
50 g riven gruyère

Sätt ugnen på grill. Öppna ostronen och spar vätskan. Lägg dem på en bakplåt eller ett ugnssäkert fat. Fräs spenat, schalottenlök och vitlök i smör. Tillsätt ostronspad, grädde, pernod, peppar och salt. Låt sjuda några minuter. Blanda ner persilja, ströbröd och olja. Fördela blandningen på ostronen, avsluta med osten. Gratinera ett par minuter under grillen.

No comments: