Thursday, April 9, 2009

Titta vad som bor i min kyl!


De flyttade in igår kväll. Snart ska de flytta vidare till årets påsktårta.
(Kycklingarna är gjorda av Odense marsipan som färgats med hushållsfärg)

Tuesday, April 7, 2009

Surdegsbröd på råg

Första brödet bakat på Camilla Plum-surdegen! Det blev jättefint, men jag fuskade faktiskt och hade lite lite jäst också eftersom jag inte hade koll på jäskraften i surdegen. Brödet skulle ha blivit ett solrosbröd, men solroskärnorna var visst slut. Hade de inte varit slut hade jag haft 1/2 dl i degen och ytterligare ett par matskedar ovanpå. Brödet är utbakat som ett av Jan Hedhs Baselbröd ur boken "Bröd", men jäst och gräddat i brödform.

1 limpa
Fördeg:
en gnutta jäst, kanske 5 g
ca 1 dl rågsurdeg
1,25 dl vatten
2 dl fint rågmjöl

Rör ut jästen i vattnet, rör ned surdeg och mjöl. Se till att allt blir ordentligt blandat (har du en degknådarmaskin använder du naturligtvis den, men jag har tyvärr inte det). Låt jäsa i minst två timmar, gärna tre-fyra.

Deg:
En gnutta jäst till, ungefär som sist
1,25 dl vatten
1 tsk salt
4-5 dl vetemjöl med hög proteinhalt (bakvetemjöl special duger, men det finns mycket bättre)

Rör ut jästen i vattnet, häll blandningen över fördegen och tillsätt saltet. Blanda väl. Häll sedan i vetemjölet och arbeta degen ordentligt (har du en maskin kan du ha i saltet sist, det är tydligen att föredra. Dock rekommenderar jag _inte_ att göra så om du arbetar degen för hand, det blir lätt ojämnt). Degen ska vara ganska lös men ändå lättarbetad.

Låt jäsa två till tre timmar och stöt ihop degen någon gång under den tiden. Ett tips jag tagit till mig från Jan Hedh är att jäsa degen i en oljad bunke (han säger "lätt inoljad plastlåda med lock" men jag har ingen så stor plastlåda så jag oljar en bunke och lägger plastfolie över), den blir mycket lättare att få ut utan att förstöra porösiteten (finns det ett sådant ord?) då.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma två avlånga bullar, mjöla dem lätt runt om och lägg i en brödform med bakplåtspapper i (går bra med ett stort ark som sticker upp över alla kanter) så att de sitter ihop till ett bröd. Verkar det jobbigt kan du forma hela degen till en limpa och lägga den i brödformen istället. Låt jäsa till dubbel storlek, ca en timme.

Sätt ugnen på 275 grader, när du sätter in brödet sänker du till 200. Släng in en näve isbitar i ugnen så får du en fin skorpa. Grädda i 40-45 minuter, öppna gärna luckan och släpp in luft ett par gånger under tiden. Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna.

Kambodianskt stekt ris

Stekt ris är vardagsmat i Kambodja. Den här varianten serverade vi tillsammans med Biff Lok Lak.

4 tsk vegetabilisk olja
3 hackade vitlöksklyftor
1 medelstor vitlök, finhackad
1 näve haricots verts, finskurna
2 stjälkar kinesisk broccoli (vi tog vanlig svensk)
2 tsk tomatpuré
2 tsk chilisås
2 tsk sojasås (vi tog kinesisk soja)
2 tsk ostronsås
9 dl kokat jasminris (vi gjorde mellan 0,5 och 0,75 dl okokat ris per person)
vårlök och koriander till dekoration

Hetta upp olja i en wok och fräs vitlök gyllene. Lägg i grönsakerna och stek i 2 minuter till. Rör ner tomater, chili, soja och ostronsås. Lägg i det kokta riset och stek i 2 minuter till. Dela upp riset i 4 skålar och garnera med vårlök och koriander.

Biff lok lak

Som huvudrätt till den kambodjanska måltiden lagade vi Khmer beef lok lak med stekt ris, sallad och dipsås (förrätten finns här).

För 4:
Till köttet:
2 tsk vegetabilisk olja
4 hackade vitlöksklyftor
400 g biffkött skuret i bitar
4 tsk ostronsås
4 tsk kinesiskt vin eller torr sherry
3,5 dl köttbuljong blandat med 1 tsk majsmjöl (majsena)
1 tsk socker
salt och peppar

för garnering:
ett knippe salladsblad, en fint skivad rödlök, 4 tomater

till dippsåsen:
saften av en citron, salt och massor av svartpeppar

Hetta upp olja i en wok, häll i vitlök och fräs den gyllene. Lägg i biffköttet och stek i 2-3 minuter. Häll i vin och buljongblandningen och koka i 2 minuter till. Förbered ett stort serveringsfat med sallad, lök och tomater på ena sidan och lägg upp köttet på andra sidan med dippsåsen i skålar vid sidan om. Servera med stekt ris.

Bläckfisk med citron och vitlök

Systrarnas mamma har varit på resa i Kambodja och kommit hem med spännande kokbok! Trots att recepten i kokboken helt klart är anpassade efter västvärlden (mer exakt England) blev ett första test blev mycket lyckat. Som förrät åt vi denna Lemon and garlic squid som vi blandade ut med lite tigerräkor. Huvudrätten finns här.

För 4:
4 tsk olivolja
8 finhackade vitlöksklyftor
600 g rensad och skivad bläckfisk
saften av en citron
2 tsk worcestershiresås tsk skivad vårlök
2 tsk hackade och urkärnade tomater
salt och peppar

Värm olivoljan i en stekpanna och stek vitlök tills den blir brun. Lägg i bläckfisk och stek i en minut på hög värme, men se till så att den inte överkokas. Häll i citronsaft, worcestershiresås, vårlök, tomater, salt och peppar och blanda ihop.

Monday, April 6, 2009

Surdeg

Jag har en ny idol. En dansk matrona vid namn Camilla Plum som i sex veckor har bakat med känsla och attityd i SVT-sända programmet "Bullar av stål". Tyvärr var det sista gången förra veckan, men om man fixar danska kan man se alla programmen på DR:s hemsida. Nu har jag gjort en surdeg på Camilla Plums vis, dvs struntat i att väga och mäta utan rört ihop lite på känn. Yoghurt hade jag i också, för det sa hon tillförde bra bakteriekultur. Den bubblar fint och luktar surt och gott så idag provar jag att baka på den.


Surdegsskiss, rågsur:


Dag 1
En rejäl klick honung
1,5 dl fint rågmjöl
1,5 dl ljummet vatten
1/2 dl fet (10%) yoghurt

Förvara i en glasburk med löst påsatt lock på ett hyfsat varmt ställe (min står bredvid spisen).


Dag 2-4 och kanske 5
En rejäl sked rågmjöl och lika mycket vatten, rör om ordentligt. Den ska bubbla fint och dofta syrligt och gott (inte ammoniak).


Dag 5 eller 6 är den färdig att baka på.

Risotto Primavera

Risotto igen alltså. Man skulle ju kunna tro att vi inte äter något annat (och då har jag ändå inte lagt upp förra veckans räk- och sockerärtsrisotto eftersom jag inte hann fota innan den var slut). Det här är en klassiker med späda vårprimörer (tror att det brukar vara sockerärter i också men det hittade jag inga jag ville köpa).

Risotton gör du som i det här inlägget, men istället för ruccola tar du späda knippmorötter och färsk sparris som du skurit i lagoma bitar och förkokt bara aningens så att de har en tydlig spänst kvar. Fantastiskt gott. Och vackert.