Saturday, September 19, 2009

Knäckig paj med nötter och äpplen

Årets första efterrätt med egna äpplen! Den här pajen blev mer som en nötpaj med äpplen i än som en äppelpaj med nötter, men det var inte helt fel det heller.

Pajskal:
150 g smör
3,5 dl mjöl
1 äggula
3 msk socker
ev. lite vatten för att få den smidig

Blanda ingredienserna till degen väl, här kördes de i matberedare. Degen blev ganska smulig så vi fick tillsätta någon matsked vatten på slutet för att få den smidig och fin. Lägg degen kallt en stund, sedan kan man antingen kavla ut den som det brukar stå i kokböckerna eller så gör man som jag och klämmer ut den i formen. Kläm fast smala remsor aluminiumfolie runt kanten för att hålla den på plats och stick några hål i botten med en gaffel. Förgrädda sedan skalet fem minuter i 200 graders ugnsvärme.

Fyllning:
100 g smör
50 g vardera av valnötter, mandel och hasselnötter (går säkert utmärkt att ta t ex pecannötter också)
4-6 äpplen beroende på storlek
1 msk mjöl
3 msk grädde
1/2 dl socker
1/2 dl sirap

Skala och klyfta äpplena. Smält smöret och hacka nötterna. Vispa ner mjöl och grädde i det varma smöret och fortsätt med socker och sirap. Vänd till sist ner nötter och äppelklyftor och häll hela smeten i pajskalet. Grädda pajen i 180 grader i ca 30 minuter. Servera ljummen med vanligglass eller lättvispad grädde.

No comments: