Monday, September 21, 2009

Kryddigt fläskkött med sviskon

Den här rätten tar lång tid att göra, det är ett riktigt långkok som dessutom ska marinera över natten, men när man väl har satt i gång sköter det sig ganska mycket själv. Till 4-6 personer:
1 1/2 kg fram eller baklägg av fläsk (vi hade fläskkarré, det gick jättebra)
saften av 2-3 lime
10 vitlöksklyftor, hackade
3-4 msk milt chilipulver, tex new mexico eller ancho
4 msk vegetabilisk olja
2 gula lökar, hackade
5 dl hönsbuljong
25 små syrliga tomater, grovhackade (vi använde körsbärstomater på burk)
25 katrinplommon
1-2 tsk socker
1 krm mald kanel
1 krm mald kryddpeppar
1 krm mald spiskummin

Blanda fläskköttet med pressad lime, vitlök, chlipulver, halva mängden olja samt salt efter smak i en icke metallisk skål. Täck över och marinera över natten. Lyft upp köttet ur marinaden, torka av det på hushållspapper och spara marinaden. Hetta upp resten av oljan i en värmetålig gryta och bryn köttet jämnt tills det är ljust guldbrunt. Tillsätt lök, sparad marinad och buljong. Lägg på ett lock och ugnsbaka köttet i 180 grader i 2-3 timmar eller tills det är mört.

Lyft ut grytan ur ugnen och skumma ytan. Tillsätt tomaterna. Ställ tillbaka grytan i ugnen i 20 minuter eller tills tomaterna är mjuka. Lyft ut den. Mosa tomaterna till puré. Blanda i sviskon och socker, smaka av, tillsätt kanel, kryddpeppar och spiskummin samt extra chilipulver om det behövs.

Öka ugnstemperaturen till 200 grader och ställ tillbaka grytan utan lock i ytterligare 20-30 minuter eller tills köttet är brynt ovanpå och köttsaften har tjocknat.

Ta upp köttet ur grytan och låt det ligga i några minuter. Skiva försiktigt köttet och skeda såsen över. Servera tillsammans med varma majstortillor (fast vi åt med ris det var jättegott).

3 comments:

cina said...

Shit vilken underbar blogg! Här finns massor av recept jag måste testa!
Mvh
Carina F (Pernäng)

Linda said...

Tack och välkommen!

Mikaela Mars said...

Man skall inte rädas loångkoken, det är fantastiskt med så långsam mat!