Wednesday, August 12, 2009

Chilenska piroger

Ännu ett recept ur allt om mat's kokbokssamling, den här gången från den sydamerikanska boken. En mycket fin bild på maträtten i fråga, tagen med mobiltelefon och där skärpan tydligen har hamnat på blomlådan i bakgrunden.
Till 16 piroger behövs:
2 msk russin
1 dl vatten
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g köttfärs
1 msk olivolja
1 1/2 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 krm cayennepeppar
4 ägg
32 urkärnade svarta oliver
Till degen:
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
150 g smör
russinvatten
ägg till pensling
Lägg russinen i blöt i cirka 2 timmar. Låt dem sen rinna av, men spara vattnet till degen. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn köttfärsen och lägg sen i lökhacket och fräs ytterligare några minuter. Blanda i tomatpuré och russin, krydda med salt, peppar och cayenne. Låt färsen kallna.
Hårdkoka äggen, skala och skär dem i fyra klyftor.
Dela smöret i mindre bitar. Hacka ihop smör, mjöl och bakpulver, gärna i en matberedare. Tillsätt russinvattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i 16 bitar, kavla ut varje bit till en cirkel, ca 12 cm i diameter. Lägg köttfärs, en äggklyfta och två oliver på varje cirkel, vik ihop och tryck till kanterna. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Servera ljumma med en sallad.

2 comments:

Anonymous said...

Hejsan!
Tittade lite efter svenska recept på chilenska piroger och kan tipsa er om att alltommats recept inte riktigt duger (för mig som chilenare). Nästa gång ni gör dessa så rekomenderar jag er att smaksätta färsen med spiskummin, paprikapulver och oregano- gärna gott om det. Då kommer ni närmre till "äkta" chilenska piroger ;)

Linda said...

Ah, tack för tipset :) Det kunde man väl ana att ett svenskt recept inte var så himla chilenskt ;)