Tuesday, August 11, 2009

Biff i ostronsås med spenat och paprika

Kvällens middag blev kinesisk. En förenklad och lite uppfräschad variant av den "nötkött i ostronsås" som finns i en gammal kinesisk kokbok jag har. Det här är en bra vardagsrätt eftersom den går snabbt både att förbereda och att laga, men man ska nästan vänta tills alla sitter till bords innan man börjar woka för att den köttet inte ska bli överkokt och segt. Rätten lagas bäst till i en riktigt het wok, men en stek- eller traktörpanna duger i nödfall. Jasminris passar bra till.

Till fyra:
500 g nötkött (jag tog lövbiff idag men ryggbiff eller entrecôte går också bra)
1 röd paprika
ca 100 g bladspenat
3 vårlökar, inklusive det gröna
1 vitlöksklyfta
ca 2 cm ingefära
1 msk vetemjöl
4 tsk risvinäger
3 msk ostronsås
3 msk kinesisk soja
1 nypa socker
1 nypa salt
1/2-1 dl svag buljong
neutral olja att steka i

Hacka vårlöken fint, strimla köttet och ansa och strimla paprikan. Skölj spenaten och riv ingefäran. Blanda ut mjölet i 1 msk vatten. Blanda sedan hälften av redningen med 2 tsk risvinäger. Blanda köttet med risvinägerredningen, vårlöken och vitlöken (pressad) och ställ åt sidan.

Blanda samman ostronsås, soja, socker, salt och 2 tsk risvinäger. Rör sist i den resterande redningen.

Stek kött och paprika snabbt i olja på mycket hög värme, rör hela tiden. Tillsätt ingefäran, rör runt. Häll över såsen och fyll upp med buljong så att det knappt täcker (1/2 dl räcker i min wok, det ska inte bli soppa av det hela), sänk värmen och låt brässera några minuter. Precis innan servering vänder du ner spenaten.

No comments: