Idag försökte jag härma kinesisk hämtmat, med ganska gott resultat. Den här varianten är ytterst barnvänlig, men ett lätt sätt göra den mer vuxenvänlig kan man servera sambal vid sidan om. Man kan säkert ha i en massa andra grönsaker också, och jag kan tänka mig att den blir snyggare med till exempel broccoli eller paprika men jag tog det vi hade hemma.
Till 2 vuxna och 2 små barn
400 g kycklingfilé, bröst eller lår
1 liten burk finstrimlade bambuskott
ett gäng champinjoner, även de finstrimlade
1-2 dl cashewnötter
rapsolja att woka i
ris att servera till
marinad/sås:
1/2 dl sesamolja
2 msk kinesisk soja
2 msk hoisinsås
1 msk risvinäger eller 2 msk torrt vitt vin
1/2 dl finhackad vårlök eller purjolök
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1/2 dl svag kycklingbuljong
1 msk maizena
Blanda alla ingredienser till såsen utom buljong och maizena. Skär kycklingen i smala strimlor och lägg ner i marinaden. Låt ligga i 20-30 minuter, medan du kokar riset. Förbered även en redning genom att vispa ut maizenan i kycklingbuljongen. Hetta upp en wok eller stekpanna så att den ryker. Häll i oljan. Ta upp kycklingköttet ur marinaden och lägg i woken (spara marinaden!). Stek under omrörning på högsta värme tills det är genomstekt. Lägg i bambuskotten och champinjonerna och stek lite till. Rör ner redningen i marinaden och häll i alltihop i woken. Sänk värmen och låt puttra i tre-fyra minuter. Precis innan servering blandar du i cashewnötterna.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Coolt! Tack för titten, och på återseende!
M v h
// Janne
Coolt! Tack för titten, och på återseende!
M v h
// Janne
Jag åt en så otroligt god wok häromdagen på restaurang. Försökte klura ut från kocken hur han gjort, men han var mycket hemlighetsfull. Jag tjuvtittar nog lite på ditt recept när jag provar mej fram.
Post a Comment