
Efter all tung julmat längtar åtminstone jag efter fräschare smaker. Här är en variant på Tom Ka, klassisk thailändsk soppa med lime, ingefära och kokos, fast med risnudlar i istället för med ris till. Jag tog breda "rice sticks" av råris, men jag tror att det funkar utmärkt med den tunna varianten också.
Till fyra
500 g kycklingfilé
1 pkt risnudlar
1 liter kycklingbuljong
5 dl kokosmjölk
en rejäl bit (ca 5 cm) ingefära eller galangal
rivet skal från två limefrukter
juice från en limefrukt
2-3 msk fisksås (smaka av!)
hackad chili efter smak (jag är rätt mesig så här blev det 1/2 spansk peppar utan kärnor)
färsk koriander
Koka upp kycklingbuljongen och blanda i kokosmjölken. Skala ingefäran och skiva den tunt. Riv limeskalet och pressa ur saften ur den ena limefrukten. Hacka chilin. Hiva i ingefära, lime, fisksås och chili i buljongen och låt koka ihop i 10 minuter. Smaka av. Under tiden strimlar du kycklingfilén och fräser den i olja. Lite salt på kan man ha också. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Lägg sedan nudlar och kyckling i botten på varje tallrik och häll den heta buljongen över. Avsluta med att strö över färsk koriander (och om du vill extra chili).
1 comment:
Härligt god soppa det där och koriander är så himla gott!
Post a Comment