Tuesday, January 13, 2009

Ostkaka

Recepten på ostkaka är verkligen olika, från enkla varianter med keso istället för ostlöpe till krångliga varianter som verkar ta flera dagar att laga och där det är så mycket text i receptet att det är tvunget att gå fel någonstans. Till min första ostkaka valde jag ett mittemellanrecept, med ostlöpe men bara en sorts mandel och en sorts ägg. Ostlöpe är enzym från kalvmage och finns att köpa på apoteket.
8-10 portioner (jag halverade receptet pga kastrullstorlekar
5 liter röd mjölk
1 dl vetemjöl
2 msk ostlöpe
1/2-1 dl sötmandel
4 ägg
4 dl vispgrädde
3/4-1 dl socker


Rör ut mjölet i lite av mjölken till en redning. Värm resten av mjölken fingervarm, till 37 grader. Rör ner redningen och ostlöpen i den varma mjölken och låt blandningen stå tills den blivit ostmassa, i minst 30 minuter. Skär sönder massan i kors, tex med en kraftig stålvisp. Låt stå en stund så att massan vasslar sig, häll sen ner den i ett durkslag och låt vasslan rinna av. Det tar ganska lång tid.

Grovhacka mandeln. Vispa ihop ägg, grädde och socker. Rör ner ostmassan och mandeln och häll massan i en 2,5 liter stor ugnsfast form eller i två mindre formar. Grädda i mitten av ugnen i 175-200 grader i omkring en timme, tills kakan blivit fast och ljusbrun. Servera den med sylt eller bär och vispad grädde. Kakan går bra att frysa.
Vasslen går att använda som degspad till bröd eller kokas till messmör.

No comments: