Tuesday, January 6, 2009

Tom Ka med nudlar


Efter all tung julmat längtar åtminstone jag efter fräschare smaker. Här är en variant på Tom Ka, klassisk thailändsk soppa med lime, ingefära och kokos, fast med risnudlar i istället för med ris till. Jag tog breda "rice sticks" av råris, men jag tror att det funkar utmärkt med den tunna varianten också.

Till fyra
500 g kycklingfilé
1 pkt risnudlar
1 liter kycklingbuljong
5 dl kokosmjölk
en rejäl bit (ca 5 cm) ingefära eller galangal
rivet skal från två limefrukter
juice från en limefrukt
2-3 msk fisksås (smaka av!)
hackad chili efter smak (jag är rätt mesig så här blev det 1/2 spansk peppar utan kärnor)
färsk koriander

Koka upp kycklingbuljongen och blanda i kokosmjölken. Skala ingefäran och skiva den tunt. Riv limeskalet och pressa ur saften ur den ena limefrukten. Hacka chilin. Hiva i ingefära, lime, fisksås och chili i buljongen och låt koka ihop i 10 minuter. Smaka av. Under tiden strimlar du kycklingfilén och fräser den i olja. Lite salt på kan man ha också. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Lägg sedan nudlar och kyckling i botten på varje tallrik och häll den heta buljongen över. Avsluta med att strö över färsk koriander (och om du vill extra chili).

1 comment:

KarinW said...

Härligt god soppa det där och koriander är så himla gott!