Wednesday, December 31, 2008

Chèvrefylld lammytterfilé med rosmarinsky

Det var som sagt extrapris även på lammytterfilé, så det fick bli gårdagens varmrätt. För att göra det enkelt för oss serverade vi den med ugnsbakade potatishalvor och en liten sallad på ruccola och körsbärstomater, men det hade inte varit fel med till exempel pommes anna och stekta haricots verts till. Jag hoppar över potatis och tillbehör i receptet nedan så tänk på det om ni ska laga rätten!

Vi hade ingen madeira hemma, så vi ersatte den med en blandning av rödvin och konjak (kanske 3/4 vin, 1/4 konjak). Det gick alldeles utmärkt!

Till 4 vuxna:
Lagom mycket lammytterfilé
2 skivor chèvre
salt och peppar
lite smör att bryna i

rosmarinsky:
2 msk smör
1 schalottenlök
1 tsk rosmarin, ordentligt smulad
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl madeira
2 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
1 msk kinesisk soja
salt och peppar

Börja med att salta och peppra lammfiléerna och bryna dem i lite smör. Ta av och låt kallna. Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och spara.

Hacka löken fint. Fräs den mjuk i någon matsked smör tillsammans med rosmarinen. Pudra över mjölet och späd med madeira under vispning. Tillsätt kalvfond, soja, stekskyn och ytterligare någon dl vatten. Låt koka upp och sedan puttra i 5-8 minuter. Sila av och ställ åt sidan.

Skär en eller flera djupa skåror längs med de brynta filéerna. Fyll med innandömet från chèvreskivorna. Lägg i en ugnsform och laga på 225 grader i 10-15 cm beroende på tjocklek (använd stektermometer om du är osäker, men kom ihåg att ta ut två grader för tidigt eftersom köttet eftersteker när det vilar). Ta ut och låt vila i fem minuter. Värm under tiden på såsen och vispa i någon matsked smör.

No comments: