Wednesday, December 31, 2008

Gratinerad hummer
Gårdagens middag får fungera som lite nyårsinspiration från mig. Vi firar inte nyår hemma i år och lagar därmed ingen mat, men gårdagens extrapriser på fryst hummer och lammfilé gick helt enkelt inte att motså. Tisdagen den 30/12 serverades därför gratinerad hummer som förrätt och getostfylld lammfilé med rosmarinsky till middag här.


Fryst hummer går inte på något vis att jämföra med färsk, och jag skulle inte rekommendera att man äter den rakt av. Tillagad är den däremot helt okej, antingen gratinerad som här eller som soppa, pastasås, stuvning eller i risotto.


Klassisk gratinerad hummer som förrätt till 4:

2 djupfrysta humrar
några färska champinjoner
1 msk smör + till stekning av svamp
3/4 msk vetemjöl
ca 2 dl grädde
1 äggula
lite konjak
salt och peppar
riven ost, gärna typ västerbotten att toppa med

Tina humrarna enligt anvisning på förpackningen. Klyv dem så att du av varje hummer får två halvor med varsin klo. Brty av klon i innersta leden, knäck den och ta ut allt kött. Ta sedan ut allt kött ur stjärten, men kom ihåg att ta bort tarmen. Avlägsna de icke-ätbara delarna så att du har ett tomt skal att fylla.
Rensa champinjonerna och tärna dem. Fräs i en klick smör tills vätskan försvunnit. Skär hummerköttet i mindre bitar.
Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölet och vispa ihop. Späd med vispgrädde, lite i taget och vispa slätt emellan spädningarna. Smaka av med salt, peppar och en liten skvätt konjak. Ta av från värmen och vispa i äggulan. Blanda i hummerkött och champinjoner och fyll skalen med blandningen. Toppa med osten och gratinera i 250 grader i 8-10 minuter. Servera och njut!
No comments: