Tuesday, January 6, 2009

Champagnegratinerade ostron

Till denna rätt krävs framför allt en sak: tålamod! Vispa och vispa och vispa ännu mer, häll i smöret mycket mycket sakta. Skulle såsen skära sig är den god ändå, även om den ser lite trist ut.

4 personer:
24 ostron
175 g smör
3 1/4 dl champagne
4 schalottenlökar, finhackade
4 äggulor

1. Öppna ostronen, ta ut dem ur skalet och lägg dem i en skål tillsammans med spadet. Borsta skalen rena och placera dem i en bädd av grovt salt på fyra ugnsfasta fat så att de står stadigt. Låt ostronen rinna av och lägg dem i skalen. Spara spadet.
2. Såsen: Smält smöret och skumma det; låt svalna tills det är handvarmt. Under tiden reducerar man drygt 3 dl champagne (spara 4 msk) med schalottenlöken i en tjockbottnad kastrull (ej aluminium!!) tills 3-4 msk återstår. Låt svalna något, och vispa sedan ner äggulorna och det avrunna ostronspadet. Fortsätt vispa till en mousse, 3-4 minuter, och ställ då och då tillbaka kastrullen på värmen; såsen ska vara så tjock att det bildas band när man lyfter vispen.
3. Tag av kastrullen från värmen och vispa ner det varma smöret, först teskedsvis, sedan i en jämn stråle, men lämna vasslan kvar i kastrullen. OBS om smöret är för varmt eller tillsätts för snabbt kommer såsen att skära sig.
4. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Såsen kan hållas varm i vattenbad i längst 30 min.
5. Värm grillen. Strax före servering rör man ner resten av champagnen i såsen och skedar den över ostronen. Grilla tills ostronen är bruna, 3-5 minuter, och servera genast.


Måste även lägga in en bild på de o-lagade ostronen bara för att de är så himla vackra!


No comments: