Wednesday, August 1, 2007

Stekt bönris och pico de gallo

Det här är sydamerikansk mat, och väldigt god sådan. Pico de gallo sägs vara mexicos nationalsås och serveras där i princip till allt. Extra god är den till grillat kött (även om vi åt den till kycklingfilé igår). Bönriset kan man göra med nästan vilka bönor som helst, men det blir väldigt snyggt med de svarta.

Till 2 personer

Pico de gallo
2 tomater 1/2 gul lök
1/2 spansk peppar
1/2 kruka färsk koriander
1 nypa salt
1 nypa socker
1 msk pressad lime
nymald svartpeppar

Skölj, dela och kärna ur tomaterna. Släng innanmätet och hacka tomatköttet mycket fint. Finhacka lök, chilin och koriander och blanda i. Pressa över limejuicen och smaka av med salt, socker och peppar.

Stekt bönris
2 portioner kokt basmatiris
1 burk svarta bönor, avrunna och sköljda
2 msk olja
2 hackade vitlöksklyftor
2 tsk mald spis­kummin
2 tsk malen koriander
salt och peppar

Blanda riset med bönorna i en skål. Hetta upp oljan, fräs vitlök och kryddor lätt. Tillsätt ris­blandningen och stek det hastigt. Salta och peppra.

2 comments:

Viktoria Schiöler said...

Det ser ju v�ldigt gott och ganska l�ttlagat ut.

Carolina said...

Viktoria: Ja, verkligen! det enda som tar lite tid är att skära tomaterna till salsan.