Thursday, August 2, 2007

Smultronmoussebakelse på mörk chokladbotten

Jag lägger receptet till Lindas möhippe-efterrätt i ett eget inlägg så att det inte försvinner för långt ner. Vi använde pappmuggar från 7-eleven som bakelseformar, det var perfekt! Fyllde dem till hälften med mousse ungefär, och öppnade sedan skarven när bakelserna skulle plockas ut. Bottnarna stansades ut med samma muggar ur chokladbotten och så lade vi på moussen fryst så att de tinade på bottnarna. Dekorerade med jordgubbar och mynta.

Bottnarna var vanliga drömtårtebottnar, fast med mer kakao i.
3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
5 msk kakao
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och rör ned blandningen i smeten. Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna (30*40 cm) och grädda mitt i ugnen i 250 graders värme i ca 5 minuter.

Smultronmoussen kommer ur boken "Njut en liten smula".
Till 10 bakelser (eller en tårta)

5 gelatinblad
3 äggulor
1 3/4 dl florsocker
6 1/4 dl grädde
250 g mixade och passerade smultron utan kärnor (osötad puré alltså)

Blötlägg gelatinet ca 10 min. Vispa äggula och socker lätt i ca 5 min. Vispa grädden till fast men inte hårt skum. Häll av vattnet från gelatinbladen utan att krama ur. Smält dem på svag värme med 1 dl av grädden. Vänd, inte vispa, försiktigt ihop alla ingredienser till en slät mousse. Häll i bakelseformar och ställ i frysen. Ta loss från formen direkt då du tar ut moussen för att behålla de fina kanterna och den släta ytan. Bakelserna tinar i kylen på 1 timme.

1 comment:

Malin said...

Ser väldigt gott ut. Hur får man dit chokladbottnenen? Skär man av den och placerar i formarna? Lika gott med jordgubbar? :)