Sunday, July 29, 2007

Stekt kycklingkött med chili

Sichuanpeppar har en väldigt speciell smak. I det kinesiska köket fräser man pepparkornen för sig och plockar bort dem innan man tillagar resten av maten. På det sättet tar oljan till sig av smaken och det räcker gott och väl i styrka! Det här är en väldigt god och ganska mild kinesisk rätt med sichuanpeppar.
För 2-3 portioner behövs
250 gram kyckling (bröst- eller lårfilé)
30 g färska jordnötter utan skal
3 msk risvin eller tortt vitt vin
salt
4 tsk majsena utrört i 4 tsk vatten
3 cm purjolök
en valnötsstor bit ingefära
4 klyftor vitlök
10 g torkade röda chilipepparfrukter
1 msk socker
1 msk svart risvinäger
3 msk soja
1 dl oliv- eller jordnötsolja
20 st sichuanpepparkorn
Tärna kycklingköttet och lägg det i en skål. Rör 2 msk risvin och salt i hälften av majsenaredningen. Blanda ner det i kycklingen, täck över och ställ åt sidan. Skiva purjo, ingefära och vitlök. Skär chilipepparn i 1 1/2 cm långa bitar.
Blanda socker, vinäger, soja, 1 msk risvin och resten av majsenaredningen till en sås.
Hetta upp en wok eller stekpanna och låt oljan bli het. Fritera jordnötterna tills de har fått en starkt gul färg. Ta upp dem och låt dem rinna av på papper.
Häll av oljan så att bara en tunn hinna är kvar i woken. Fräs chilipeppar och pepparkorn i resten av oljan. Ta sen upp dem och kasta dem.
Lägg kycklingköttet i pannan och stek under omrörning tills det blir brynt. Häll i purjo, ingefära och vitlök och låt det hastigt steka med. Häll på den väl blandade såsen och koka upp. Blanda sist ner jordnötterna. Servera genast.

No comments: