Sunday, July 29, 2007

Friterade sötpotatiskakor med sesamfrön

De här var lite knepiga att få till men efter ett tag fick vi in den rätta snitsen. Det underlättade att vara två vid tillagandet. Tanken med de här små godbitarna var att vi skulle laga dem först och sen äta dem som förrätt/fingermat medan vi lagade huvudrätten. Det funkar nog också bra som tillbehör till kött, fisk eller kyckling. Receptet kommer från Det kinesiska köket och i originalreceptet ska det egentligen vara jamsrot.

För 6 personer
400 g sötpotatis (eller jamsrot)
1 äggvita
2 tsk majsena
1/2 dl socker
1 1/2 dl sesamfrö
5 dl oliv- eller jordnötsolja

Skala och tärna sötpotatisen och ångkoka den mjuk. Antingen kan man använda en ångkoksinsats, det finns att köpa bambuångkokare i de flesta asiatiska butiker, eller så kan man ställa ett fat på en kopp i botten av en kastrull och hälla vatten ett par cm upp i kastrullen. Mosa sönder sötpotatisen när den ångats mjuk.
Vispa sönder äggvita med majsena, blanda i socker och rör ner det i sötpotatismoset. Ta med en tesked doppad i kallt vatten klickar av moset och vänd i sesamfröna. Klickarna ska vara täckta med sesamfrön. Hetta upp oljan i en wok eller kastrull. Den är tillräckligt het när det stiger upp små bubblor om man sticker ned ett träskaft. Fritera sötpotatiskakorna i två omgångar, två minuter varje gång. Ta upp dem emellan. När de är klara, lägg på hushållspapper så de rinner av.


2 comments:

Brazilian Linda said...

Jag älskar sesamfrön! Har det i allt! Självklart måste jag testa detta receptet!

Carolina said...

Jepp, sesamfrön är bra till mycket! Berätta gärna vad du tyckte sen :)