Tuesday, July 3, 2007

På tal om tomater

I bekantskapskretsen har vissa diskussioner förts om vad som är mest miljövänligt - att köpa grönsaker som är fraktade till Sverige med lastbil eller grönsaker som är odlade i växthus i Sverige.

Enligt en undersökning från Naturvårdsverket kräver produktionen av en spansk eller italiensk tomat en femtedel så mycket energi som en svensk, även om den körs till Sverige med lastbil.

Dessutom står det att om alla svenskar äter en morot istället för en tomat en gång i veckan, sparar vi energi nog för att värma 13 600 villor under ett år. Tomater är nämligen en av de grönsaker som bidrar mest till växthuseffekten.

Hur vi ska göra med gurkor, morötter, potatis, paprika och annat grönt förtäljer icke historien.

8 comments:

Kinna Jonsson said...

Gissar att närodlat och att gå efter årstidernas gröna kan vara en bra tumregel.

Anonymous said...

Hur är det så här års?
Svenska tomater på sommaren kontra spanska/italienska?
(på vintern tycker jag inte att tomaterna smakar gott -så de är inte värda att köpa vare sig de är inhemska eller utrikiska)

Linda said...

helena: jag anar att alla massodlade tomater i Sverige odlas i växthus, kan det vara så?
kinna: visst är det så, men på vintern? Det svåraste är ju att väga vad som är bra för en själv mot vad som är bra för miljön.
Här finns hela rapporten http://www.snf.se/pdf/rap-klimat-tomat.pdf

Anonymous said...

Jag äter alla grönsaker och har provat svenska tomater men de smakar inte så mycket tyvärr... man behöver mycket sol och värme för att odla tomater. När jag äter en tomat hemma smakar den riktig tomat!
Ciao.

Anonymous said...

De godaste tomaterna jag ätit har varit direkt från föräldrars växthus i Sverige. De är godare än t.ex. Spanska tomater i Spanien där jag ändå bott några år. Jag tror det handlar om hur de har drivits upp och hanteringen. Köpta tomater har producerats mer industriellt och säkert varit kylda under transporten. Att ha tomater i kylskåp är annars ett säkert sätt att förstöra smaken.

Linda said...

Visst är det så att tomater, precis som jordgubbar, är som bäst om de plockas solvarma direkt från plantan. Tyvärr har ju inte alla den möjligheten och tomatsäsongen i Sverige är nästan töntigt kort :-(

Anonymous said...

Har läst rappoerten från Naturvårdsverket och konstaterat att i som så många andra fall kan man få fram precis det resultat man önskar genom att utelämna viss information...
Rapporten i fråga jämför svenska växthusodlade tomater med Spanska tomater odlade på friland, skillnaden mellan dessa är förutom att mängden besprutning på utomhusodlade tomater är större, att dessa frilandstomater inte är "mat-tomater" utan går till produktion av tex ketschup.
Ssveriges näst största odlare har 2500m2 växthus uppvärmt av överskottsvärme från närliggande pappersbruk, tomater besprutas endast vid angrepp och då sprutas angripet område med i den möjliga mån det går biologiska bekämpningsmedel. Syderopeiska tomater sprutas varje vecka med kemisk bekämpning som både har effekter på miljö och kan lämna rester i tomaten. Jag tycker förrutom att det är självklart att vi ska stödja våra närliggande odlare, och ställa krav på butikerna, är ett enkelt val att välja svenskodlade tomater under de 9 månader om året det är möjligt!

Anonymous said...

Tycker det saknas information här.

Snackar vi vintertomater eller sommartomater eller slängs dom ihop? Det är viktigt att veta för många odlare stänger växthusen under vintern och odlar endasst undr sommarsäsongen. Att odla tomater och gurkor i växthus under sommarsäsongen kräver inte mycket uppvärmning.

Så det görs en rejäl otjänst emot det lokala alternativet om året-runt odlare (oftast stora industriella anläggningar) bollas ihop med sommarodlare (mindre familjefarmer).

Sen ska vi också tänka på hur dom i spanien använder sig av praktiskt taget slavarbete i formen av illegala afrikanska invandrare för att plocka sina tomater.

Så jag stöder lokala sommarproducerade tomater.