Thursday, July 12, 2007

En helt fantastisk jordgubbspaj

En jordgubbspaj med mandelmassebotten och marängtäcke -helt enkelt fantastiskt god! Jag är rätt stolt över att ha kommit på receptet själv (men det finns säkert liknande på annat håll. Jag gjorde pajen i en liten form, så det behövs nog tredubbla receptet till en vanlig pajform. Vi åt den med vaniljglass, men det var knappt att det behövdes så god var den.

Till en liten pajform, lagom efterrätt till 4

pajdeg:
60 g smör
60 g mandelmassa
1 3/4 dl vetemjöl
knappt 1/2 dl socker
1 äggula (spara vitan till marängen)

1/3 l jordgubbar, rensade och skurna i skivor

maräng:
1 äggvita
1 dl socker

Kläm ihop ingredienserna till degen och tryck ut den i en pajform. Grädda i 200 grader 10-15 minuter så att den blir lätt gyllenbrun. Vispa under tiden äggvitan riktigt hårt och vänd/vispa ner sockret så att det blir en fluffig marängsmet. Lägg de skivade jordgubbarna i pajskalet och täck med marängsmeten (gör gärna snygga "toppar"). Grädda ytterligare ca 10 minuter i samma temperatur så att maränget får färg. Servera ljummen, eventuellt med vaniljglass till.

5 comments:

Familjen Edvall said...

Det låter jättegott! Ska nog testas i helgen!
Jag har just hittat er sida, tittar nog in fler gånger... Ha en skön helg!

Karin said...

Jisses så gott det där lät! Måste ju helt klart prövas. jag älskar efterätter och sötsaker men är dålig på att göra dem själv. Måste skärpa mig! :) Tack för receptet!

Linda said...

Familjen Edvall: välkomna tillbaka, roligt att ni gillar maten!
Karin: Det som står under kategorin gudomligt måste man pröva!

Familjen Edvall said...

Tack!
Nu har vi testat marängpajen! Hade ingen våg så proportionerna mellan smör och mandelmassa blev på en höft... Jättegott! Jag gjorde dubbel sats och vi (myself och karlakarlen min) satte i oss drygt halva på en kväll(!), gaaanska klibbiga tänder efter det frosseriet:-) Ska testa med vinbär och se om det fungerar med lite syrligare bär också.
Ha det gott;-)

Linda said...

haha... berätta hur det går med vinbärspajen!