Thursday, July 12, 2007

Stekt gös med mandelpotatispuré och ugnsbakade tomater

Stekt fisk är gott. Den här är stekt i olivolja, med ännu mer olivolja ovanpå och det ger ju en ganska karaktäristisk smak. Mandelpotatispurén höll på att bli en katastrof eftersom den först blev alldeles förlös, men när den hade stått ett tag stelnade den något igen. De ugnsbakade tomaterna var riktigt goda, dem ska vi nog använda som tillbehör vid fler tillfällen!

Till 2
2 lagom stora gösfiléer
olivolja
några kvistar timjan
några kvistar bladpersilja
salt och peppar
mandelpotatis
lite mjölk
lite smör
1/2 dl crème fraiche
en näve torkad karl johan
2 ordentligt mogna tomater
2 vitlöksklyftor
lite mer timjan, flingsalt och olivolja

Tomaterna först: Skiva dem och lägg i en liten ugnsform. Skiva vitlöken mycket tunnt och lägg ovanpå, tillsammans med ett par kvistar timjan och lite flingsalt. Ringla över olivolja och sätt in i 150 graders ugnsvärme. Baka i 1-1 1/2 timme i 150 grader. Koka mandelpotatisen och lägg svampen i blöt. Hacka timjan och persilja mycket fint och blanda med olivolja, alternativt mixa ihop örterna och oljan. Mosa eller vispa potatisen i kastrullen tillsammans med smör och lite mjölk. Rör i crème fraichen, smaka av med salt och peppar. Stek svampen i smör och lite olivolja så att den blir knaprig. Salta. Salta och peppra fisken. Hetta upp en stekpanna och stek fisken på medelvärme i lite olivolja, 3-4 minuter på varje sida (något längre om filéerna är tjocka). Fisken ska vara precis genomstekt och fortfarande fast och gå lätt att lyfta ur stekpannan. Lägg upp fisk, mos och tomater på tallrikar. Ringla örtoljan över fisken och strö svampen över moset. Servera!

No comments: