Friday, June 1, 2007

Moussaka

Det här är egentligen våran pappas paradrätt, och riktigt lika god som hans blir inte min (vad är din hemlighet, pappa???). Tillräckligt god för att tipsa om här är den i alla fall, och receptet är med några små modifikationer taget rakt av från Butler. En grekisk sallad med god fetaost, kalamataoliver och rejält med olivolja på är inte fel till!
Till 4-6 personer
400-500 g lammfärs
2-3 auberginer
1 dl svag buljong
1 dl vitt vin
1 burk hela tomater av god kvalitet (eller färska skållade)
2 gula lökar
1/4 dl hackad persilja
ett par kvistar färsk timjan (eller 1/2 tsk torkad)
ett par kvistar färsk rosmarin (eller 1/2 tsk torkad)
2-4 vitlöksklyftor
1 dl riven ost
olivolja
vit sås:
1 dl vetemjöl
7 1/2 dl mjölk
25 g smör
vitpeppar och salt
Skär auberginerna i halvcentimetertjocka skivor på snedden. Lägg dem i en skål, strö över 1 1/2 tsk salt, blanda och sätt på en assiett som lock. Låt stå i ca en timme. Under tiden gör du köttfärsröran. Skär tomaterna i bitar och skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök lätt i olivolja i en tjockbottnad gryta. Öka värmen och lägg i lammfärsen. Mosa den och bryn runt om. Häll på buljong och vitt vin, tomater+spad, persilja, rosmarin och timjan. Salta och peppra och låt sedan småputtra i minst 40 minuter. Rör om ibland och späd med mer buljong om det skulle bli torrt. Sätt ugnen på 225 grader. Gör den vita såsen. Butler toppreder sin: Häll mjölken i en kastrull och vispa i mjölet så att det blir alldeles slätt. Koka upp och sjud på svag värme i 6 minuter. Rör ner 25 g smör, salta och peppra. Själv tycker jag att det är svårt att toppreda så jag bottenreder istället: Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Pytsa på lite i taget av mjölken, vispa ordentligt slätt medan blandningen kokar upp. Fortsätt på samma sätt tills all mjölk är i, salta och peppra. Låt auberginerna rinna av i ett durkslag. Värm olja i en stekpanna och bryn dem på bägge sidor och lägg upp dem på hushållspapper. I en smord form varvar du sedan auberginer, köttfärsröra, vit sås och ost. Avsluta med auberginer, vitsås och ost. Grädda i 30 minuter.

2 comments:

Anonymous said...

Jag vet inte riktigt, men det kanske är auberginerna. Jag skär dom lite tunnare och bryner dom i olivolja i stället för att salta dom, Sen använder jag färdigkrossade tomater, kryddar med timjan och oregano samt smakar av lammfärsröran (inte sås, röra) med lite kalvfond från Bong.
Kan det göra skillnad?

Anonymous said...

Det första jag lägger märke till är att det saknas kanel i receptet. Jag kan inte tänka mig ett moussakarecept utan kanel...
Har du bara glömt att skriva det, eller brukar du verkligen inte ha någon kanel i? I så fall förstår jag att du inte får det att smaka helt rätt.