Monday, May 7, 2007

Vårsallad med stekt sparris och halloumi

En matig vårsallad som blir ett bra tillbehör till kött eller kyckling. Ska salladen vara en rätt i sig själv skulle jag blanda i till exempel matvete (Linda skulle nog ta quinoa istället).

Till 4
Ett knippe sparris
Ett knippe rädisor
2-3 tomater, eller en halv ask körsbärstomater
1 rejäl näve sockerärter
sallad av valfri sort (jag gillar ICA:s färdigskurna provencalska, bra blandning av sorter)
1 paket halloumi
olivolja att steka i

Dressing:
4 msk olivolja
1 msk pressad citron
2 tsk dijonsenap
1 1/2 krm salt
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök

Koka sockerärter och sparris mycket lätt, en minut räcker. Skiva sparrisen på tvären eller "snedden" i 3-4 mm tjocka skivor. Skölj, rädisor och sallad och skiva halloumin (jag brukar halvera skivorna också). Dela tomaterna i lagom stora bitar och sockerärterna i halvor tvärs över. Blanda ihop dressingen. Lägg alla ingredienser utom sparris och halloumi i en serveringsskål. Hetta upp olivolja och fräs sparrisen i två-tre minuter, lägg ned i salladen. Stek sedan halloumin så att den får färg på bägge sidor och lägg ner även denna. Häll över dressingen och låt stå och dra i fem-tio minuter.

5 comments:

natz said...

mums, halloumi är så grymt gott!

Sara said...

Har du några fler tips på vad man kan göra med halloumi ost ? Har aldrig ätit det men vill gärna testa. /Sara

Carolina said...

Natz: Visst är det!

Sara: Jag brukar antingen just steka den och ha i sallad (har flera exempel på det här på bloggen), eller grilla (ute eller i grillpanna) och ha som tillbehör till kött eller fisk. Väldigt gott är att strö över lite paprikapulver och hackad färsk mynta och sedan ringla olivolja på innan man serverar, men den är god som den är också.

Carolina said...

Sara igen: Som tillbehör till grillatkött eller fisk ska det stå. Grillade grönsaker, särskilt aubergine, går naturligtvis precis lika bra!

Sara said...

Oki, tack för tipsen. Tyvärr var osten slut på affären idag, men bättre lycka nästa gång :)