Monday, May 7, 2007

Torsk med rödvinssås

Bordeaux och torsk må vara en klassisk kombination i Norge, själv var jag ändå lite skeptisk innan jag smakade men det var väldigt gott måste jag säga. Den här gången var det min man som lagade maten, jag bara åt och fotade. Förresten så är det ju snart är det 17:e maj, då tycker jag att ni ska passa på att fira genom att laga "torsk på norsk"!600 g torskfilé, gärna ryggbiten
salt och peppar
50 g rimmat sidfläsk
1 litet sommarkålhuvud
några små knipplökar
50 g smör
1/2 dl vitt vin
salt och peppar
potatis

sås:
1/2 schalottenlök
någon cm morot
1/2 tärning kyckling- eller köttbuljong, eller motsvarande mängd fond eller hemgjord buljong
2-3 dl rödvin

Gör en rödvinssås: Hacka schalottenlök och morötter och fräs i en klick smör. Häll på fond eller buljong och koka upp. Häll på vinet och koka i ca 10 minuter. Sila av löken och morötterna och låt såsen sakta reducera till 2/3 på svag värme. Smaka av med salt och peppar.

Skala och koka potatisen. Gör ett grovt mos med lite av kokvattnet, en klick smör och salt och peppar.Tärna under tiden sidfläsket och stek knaprigt i torr panna. Strimla kålbladen grovt och blanchera hastigt i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och kyl kålen i kallt vatten. Dela lökarna. Koka lök och kål långsamt i smör och vin tills de är mjuka. Smaka av med salt och peppar och tillsätt fläsket. Sjud torsken långsamt i saltat vatten med några pepparkorn. Lägg upp på en handduk och låt vätskan rinna av. Lägg upp och servera!

1 comment:

Linda said...

Jag tyckte det blev jättegott och var väldigt glad över att råka vara hemma hos er just när det här serverades!