Saturday, May 12, 2007

Kräftskagen


Den här förrätten gör vi ganska ofta. Den är lätt att göra, även till många, går bra att förbereda innan gästerna kommer och är framför allt väldigt god. Hemligheten med en bra skagen tycker jag är att den ska vara tät och fast. Räkorna, eller i det här fallet kräftstjärtarna, ska vara huvudsaken och majonäsen ska bara precis binda ihop det hela. Eftersom jag inte är något större fan av majonäs brukar jag ta hälften crème fraiche också, för att få en friskare smak.
Till 4
4 skivor formbröd
1 burk kräftstjärtar i lag
1/2 schalottenlök, superfinhackad
2-3 msk dill
majonäs
crème fraiche
salt och vitpeppar
citron till servering
ev. dillkvistar och löjrom att toppa med
Häll kräftstjärtarna i en sil och låt dem rinna av ordentligt. Klipp dem sedan grovt med en stor sax. Häll över dem i en bunke och blanda med dillen och löken. Dutta sedan i omväxlande crème fraicheoch majonäs, ca 1 tsk åt gången, och blanda tills röran precis håller ihop. Jag har svårt att säga hur mycket som går åt totalt, men mycket är det inte... max ett par matskedar av varje. Smaka till sist av med salt och peppar. Rosta brödskivorna och skär bort kanterna, eller ta ut rundlar med ett lagom stort glas (eller hjärtan med pepparkaksformar ;)). Lägg upp ordentligt med kräftröra på varje brödbit, och dekorera med en citronskiva och kanske lite färsk dill. Vil du lyxa kan du toppa med löjrom!

No comments: