Saturday, May 12, 2007

Biff med sparrissallad

Det här är ett gammalt Allt om Mat-recept som har blivit en vår- och sommarfavorit hos oss. Går lika bra att göra på grillen som i stekpannan, och vill man ha något mer till så blir det väldigt gott med någon sorts ugnsrostad potatis.

Till 4
4 skivor biff (ca 1,5 cm tjocka)
1 kvist rosmarin eller 1 tsk torkad
1 msk slätbladig persilja, grovhackad
2 msk olivolja
2 krm svartpeppar
1 1/2 tsk salt

dressing:
1 msk pressad citron
1 tsk balsamvinäger
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
4 msk olivolja
1 schalottenlök, finhackad

sallad:
200 g färsk sparris
1 liter blandad sallad, t. ex. ruccola-, rosé-, frisée- eller ekladssallad
200 g körsbärstomater

Grovhacka rosmarin och persilja. Häll olivoljan över köttet. Strö örterna över köttet och vänd ett par gånger så att de fördelas jämnt. Låt stå minst 20 minuter. Förväll sparrisen ca 2 minuter i lättsaltat vatten. Skölj den hastigt i kallt vatten och grilla sedan 2-3 minuter i het grillpanna. Täck med folie och ställ åt sidan. Gör dressingen: Blanda citronsaft, vinäger, salt och peppar, häll i oljan under vispning. Tillsätt finhackad schalottenlök. Hetta upp grill eller grillpanna. Salta, peppra och grilla köttet ca 2 minuter per sida. Täck med folie och låt vila 10 minuter (viktigt!). Fördela sallad, tomater och sparris på tallrikarna. Vispa ner köttsaften från biffarna i dressingen. Skär upp köttet och lägg det över salladen. Droppa dressingen över och servera.