Monday, March 12, 2007

Valnötsbröd

Ikväll ska vi äta linssoppa, och det har jag ju redan skrivit om här. Men jag kan ju lägga in receptet och en bild på brödet jag har bakat till soppan! Det är ett valnötsbröd, och i orginalreceptet görs det på enbart lantvetemjöl. Jag gjorde istället på en blandning av dinkel, vete och råg.

Valnötbröd, 1 limpa
25 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk honung
2 msk olja (valnötsolja eller annan)
1 dl krossade valnötskärnor
1 dl fint rågmjöl
2 dl fullkornsmjöl av dinkel
ca 4 dl vetemjöl special
mjöl till utbakning

Smula jästen i en bunke och lös den i lite av vätskan (inte varmare än 37 grader). Häll på resten av vattnet, salt, honung, olja och valnötter. Arbeta sedan ner mjölet, lite i taget tills du har en smidig deg. Täck över med en bakduk och låt jäsa 1 timme. Mjöla ett bakbord och häll ut degen. Knåda den tills den är lite blank och forma sedan en limpa av den. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader. När du sätter in brödet sänker du till 200 grader, grädda sedan i 40 minuter. När det återstår10 minuter kan du stänga av ugnen.

3 comments:

Linda said...

Den ser ut lite som att man kan bo i den. Den måste ha blivit jättegod. Jag är så dålig på att baka bröd...

Carolina said...

Ja, jättegod! Däremot måste man nog vara ganska liten om man ska bo i den. Plus att man måste gröpa ur den först.

Linda said...

Men det var ju just det att på bilden ser den så himla stor ut. Men gröpa ur den måste man nog göra ändå.