Sunday, March 11, 2007

En butlersk lammgryta

Barnkalas en hel eftermiddag kan ta musten ur vilka föräldrar som helst, men efter att ha avslutat kvällen med den här lammgrytan var vi på betydligt bättre humör. När jag skulle slå upp receptet insåg jag att jag egentligen hade blandat ihop två recept. Båda är ur Carl Butlers lammkokbok, och den ena grytan är siciliansk och den andra toskansk. Min fantastiskt goda mix lagar du såhär:

Till 4
700 g benfritt lammkött eller 1 kilo med ben
olivolja
2 gula lökar
3-4 stora vitlöksklyftor
1 burk hela tomater och lite av spadet
2,5 dl vin
2 msk koncentrerad kalvfond
ca 10 champinjoner
en rejäl näve kalamataoliver, gärna marinerade

Hacka lök och vitlök fint. Hacka tomaterna grovt. Täck botten av en järngryta med olivolja, hetta upp ordentligt och fräs löken genomskinlig. Häll på vitlöken, rör om och häll på tomater+lite spad, fonden och vinet. Låt koka 10-15 minuter (det mesta av vätskan ska koka bort men det får inte brännas i botten). Skär under tiden köttet i tärningar, salta och peppra och bryn runt om i en stekpanna. Lägg köttet i grytan och koka under lock på låg värme i ca en timme. Skär champinjonerna i stora bitar. När 20 minuter av koktiden återstår lägger du i champinjoner och oliver.

Servera med ris, potatis eller bulgur och gärna en sallad till.

No comments: