Friday, March 9, 2007

Torskfilé med grapefruktsås och mandelpotatispuré

Det här provade vi för första gången idag, och det var rent ut av gudomligt! Grapefrukten ger såsen det där lilla extra, och purén med det stekta sidfläsket var ett strålande komplement. Idén kommer från boken "Michels vin och mat" av Michel Jamais, vi valde att ändra några detaljer.

Till 4
700 g tjock torskfilé
Salt och peppar
3,5 dl fond, vi hade hemgjord hummerfond men fisk- eller mussel- går lika bra
1,5 dl torrt vitt vin
1 grapefrukt
50+25 g smör
3 msk creme fraiche
500 g mandelpotatis
1-1 1/2 dl mjölk
100 g rökt sidfläsk
citron
gräslök
1 morot
10 cm gurka

Koka ihop fonden och vinet, låt reducera till 2/3. Smaka av med salt, peppar, det rivna skalet från grapefrukten samt lite rgapefruktjuice. Koka ihop i fem minuter och sila sedan av. Skala potatisen och koka den. Tärna sidfläsket och stek det knaprigt. Gör en puré av potatisen tillsammans med mjölken och 50 g smör och blanda i fläsket. Skär fisken i portionsbitar och torka av den väl. Bryn bitarna runt om i smör och lägg i ugnsfast form. Värm ugnen till 120 grader. Skala och gör stavar av morot och gurka. Sätt in fisken i ugnen och låt steka klart, det tar ca 15 minuter. Under tiden kokar du upp vatten och lägger i morotssatvarna. De ska koka ett par minuter. Precis på slutet lägger du i gurkan så att den blir varm. Koka samtidigt upp såsen igen och rör i crème fraiche, Montera såsen med 25 g smör precis innan servering. Värm på purén och lägg upp potatis och fisk på tallrikar, häll såsen som en spegel och dekorera med citronklyftor och gräslök.

6 comments:

Linda said...

Gott det verkar. Själv åt jag hem hämtwrap till middag igår, visserligen från ekostället, men ändå. Jag jobbade ju till nio...

Jolla99 said...

Vad kul med nya bloggare! Det ser riktigt lovande ut hittills. Fortsätt så!

Hälsningar Johanna

systrarna said...

Tackar! Vi tycker att det är hemskt roligt och är glada över kommentarer! Välkommen tillbaka!

Elin said...

åh kombon tork och fläsk är bra tycker jag! Såsen ska jag lägga på minnet :)

Carolina said...

Ja, grapefrukten var en ny grej. Helt klart värd att testa!

Viktoria Schiöler said...

Ni har massor av fina recept! Det här har jag skrivit ut men inte hunnit prova än.