Saturday, March 10, 2007

Smörgåstårta


Idag har jag gjort mitt livs första smörgåstårta. Jag gillar egentligen inte smörgåstårtor eftersom jag inte gillar majonäs, men den här var annorlunda. Ursprungsreceptet till fyllningen har jag fått från Emla på AFF mat och dryck (stort tack!!), men som vanligt kan jag inte följa recept utan att ändra på dem. Så här gjorde jag:
1 stort paket formfranska
fyllning:
1 burk kräftstjärtar i lag
1 stor påse räkor utan skal (frysta)
750 g keso
1 burk röd stenbitsrom
2 små rödlökar, finhackade
1 pkt fryst dill
pressad citron
örtsalt
vitpeppar
dekoration:
2 burkar crème fraiche
3 hekto färska räkor med skal (fast de ska såklart skalas)
1 pkt rökt lax i skivor
1 burk svart stenbitsrom
citron
färsk dill
körsbärstomater
1 kruka ekbladssallad
Tina räkorna. Låt dem och kräftstjärtarna rinna av ordentligt. Hacka löken fint. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Skär bort kanterna från formfranskan och lägg ihop till en botten. Spraya botten med lite vatten så att brödet inte blir torrt, lägg sedan på fyllningen. Gör ett lager till på samma vis. Avsluta med ett sista lager bröd och spraya lite vatten på det med. Bred på crème fraiche på ovansidan och kanterna. Dekorera med lax, räkor, rom, tomater, citron och dill ovanpå. Täck sidorna med salladsblad.

6 comments:

Elin said...

Kategoriseringen Svennekäk är ju fabolous!

Linda said...

Ja det blev bra. Känns bara som att vi har lite förväntningar på den kategorin nu.. vad hamnar mer där? Kebab? Kåldolmar? Nåt annat på K?

Maisoui said...

Smörgåstårtan ser riktigt smarrig ut!

Carolina said...

maisoui: Den var verkligen god. Jag gillar egentligen inte smörgåstårta, men den här var annorlunda (det var keson som gjorde det).

Carolina said...

Linda: Vad tror du om kebabpizza? Det är väl svennekäk om något? Frågan är vem av oss som ska provlaga?

Linda said...

Jag får ju laga utan ost i så fall. Och så måste man göra kebabpizzan på polarbröd om det ska räknas som svennekäk tror jag. Jag har planer på att laga kåldolmar, har vitkål i kylen, men vet inte riktigt när jag ska hinna. Är ju så himla upptagen...