Friday, March 9, 2007

Kakor, kakor!


Idag har jag bakat kakor mest hela dagen, till stundande treårskalas. Eftersom treåringen var med valde jag kakor som är lätta och roliga om man är i den ålern -schackrutor och hallongrottor. Schackrutor är kul för att de är just rutiga, och för att man kan få skära den själv med en bordskniv fast man är ganska liten. Hallongrottor är perfekta att göra den där gropen i med tummen, och sedan få klicka i sylten alldeles själv. Om man är tre år. Eller snart 35. Så här gjorde vi:

Hallongrottor:
4,5-5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g smör
hallonsylt
muffinsformar att baka ut i
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vanilj. Skär smöret i tärningar, klicka i och knåda ihop till en deg. Låt stå i kylen i ca 30 minuter. Rulla sedan till en tjock rulle. Skär ca 1,5 cm tjocka skivor av rullen och lägg dem i muffinsformarna. Gör ett hål med tummen och klicka i hallonsylt (jag tycker att det blir bäst med sylt utan allt för mycket socker i). Grädda i 200 grader, ca 10 minuter.


Schackrutor:
4,5-5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
200 g smör
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vanilj. Skär smöret i tärningar, klicka i och knåda ihop till en deg. Dela degen i två delar och knåda in kakaon i den ena. Låt stå i kylen i ca 30 minuter. Dela sedan den vita och den bruna degen i två delar vardera. Rulla varje degbit till en smal korv och lägg ihop en vit och en brun, sedan en vit och en brun ovanpå de två första (se bild). Kläm ihop och skär sedan halvcentimetertjocka skivor och lägg på plåt.


Jag har en kompis som en gång försökte sig på att göra schackrutor till sin brorsdotters dop genom att rulla små kulor av hela degen och klämma ihop fyra och fyra. Detta sätt är inte att rekommendera då det tog hela natten och framkallade ett ytterst usel humör hos den bakande. Grädda kakorna i 200 grader, ca 10 minuter.

No comments: