Tuesday, March 6, 2007

Tomatsoppa med chili och aprikoser


Jag gillar soppor, och det här receptet provar jag för första gången idag. Det är från en kokbok som jag fick i julklapp av min syster och heter Soppor, bröd och röror.

4 port
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 urkärnad och finhackad röd chilifrukt
ca 2 msk raps- eller solrosolja
3 burkar hela skalade tomater à 400 gram
2 msk tomatpuré
8 dl höns- eller grönsaksbuljong
20 torkade aprikoser
1 dl crème fraîche samt extra till garnering.
salt och peppar

Skala och hacka löken och vitlöken och fräs den i olja i en kastrull tillsammans med chilin i några minuter. Tillsätt tomater, tomatpuré, buljong och aprikoser och låt puttra cirka 15 minuter. Kör soppan med stavmixer eller i matberedare tills den är slät. Häll tillbaka den i kastrullen och tillsätt crème fraîche. Värm soppan och späd med lite buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med en klick crème fraîche på toppen.
Vill du ha en röra till soppan föreslår jag något salt, för soppan är ganska söt. Kanske en tapenade?

1 comment:

art[e]fact said...

Vad spännande det lät med aprikoser i!