Tuesday, March 6, 2007

En vardagsgryta

Jag brukade tycka att köttgrytor var besvärligt mat som tog lång tid att laga. Nu när jag är föräldraledig är det min räddning många gånger, ett sätt att komma undan kaotisk eftermiddagsmatlagning med trötta och hungriga barn hängande runt benen. Jag slänger helt enkelt ihop grytan redan på förmiddagen och låter den sedan stå och puttra i flera timmar. Köttet blir mört och smakrikt och eftermiddagen blir... tja, inte fullt lika jobbig åtminstone ;)



Dagens gryta till två vuxna och ett barn är gjord så här:

500g grytkött skuret i bitar (till exempel högrev)
1 stor gul lök
1 morot
1 palsternacka
lite rotselleri
10 körsbärstomater
olivolja
lite mjöl
salt
peppar
en nypa spiskummin
en nypa kanel
en nypa paprikapulver
ett lagerblad
kalvfond
rött vin

Hacka löken och fräs den mjuk i olivolja på svag värme. Höj värmen och lägg i köttet och rotfrukterna, stek tills köttet är brynt runt om. Dela körsbärstomaterna i halvor och lägg i på slutet. Salta, peppra och pudra över spiskummin, kanel och vetemjöl. Lägg i lagerbladet. Häll på vin och fond så att det precis täcker köttet, rör om och låt puttra i minst en timme (gärna betydligt längre).

No comments: