Tuesday, March 6, 2007

Fisk och skaldjursgryta med asiatisk nyans

Vi åt det här för ett par veckor sedan och det var så gott att jag bara måste dela med mig Det är egentligen en huvudrätt, men vi halverade receptet och gjorde med bara skaldjur och åt det till förrätt istället. En praktisk detalj är att man lägger i chilin separat, vilket gör att olika familjemedlemmar kan få olika styrka på maten (ingen chili åt treåringen här till exempel).

Till 4:
400 g filead fisk
200 g kokt skaldjurskött
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
2 dl fiskfond
1 dl vitt vin
1 citrongräs
2 cm ingefära
rapsolja
1 msk hackad färsk chili av mild typ
1 dl skivad purjo
1 liten röd paprika, fint tärnad
salt o peppar
1 lime
1/2 dl matlagningsyoghurt
2 tsk rostade sesamfrön

Skiva schalottenlök, vitlök, ingefära och citrongräs. Låt allt svettas i olja i en medelstor kastrull. Slå på vin, kokosmjölk och buljong och låt sjuda långsamt i 15-20 minuter. Låt soppan kallna och sila av den. Fräs purjo, paprika och chili i olja och smaka av med salt och peppar. Tvätta limefrukten, riv skalet fint och blanda med yoghurten och limesaften. Smaksätt med sesamfröna, salt och peppar. Skär fisken i bitar om ca två cm. Koka upp buljongen och lägg i fisken, koka ett par minuter tills den är färdig. Precis före servering läggs skaldjuren i, de ska bara bli varma. Lägg upp i tallrikar, portionera ut chilifräset och toppa med limeyoghurten.

No comments: