Saturday, March 31, 2007

Liten tryffelbakelse med hallon

Vi hade gäster igår kväll, och det här var avslutningen på en mycket trevlig fyrarättersmiddag. Hallonen tycker jag ger en extra dimension åt den mörka chokladen. Allra bästa blir det såklart med färska, men så här års får man hålla till godo med den frysta varianten.

Till 4
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad (jag använder en med 70% kakaohalt, mer tycker jag blir för beskt)
2 tsk vaniljsocker
25 g smör
ev. en skvätt rom
kakao att pudra med
hallon att garnera med
muffins- eller bullformar i papper

Hacka chokladen. Koka upp grädden och ta av från plattan. Häll ned chokladen och vaniljsockret i grädden och rör tills chokladen är smält och allt är väl blandat. Rör så ned smöret och slutligen rommen. Fördela smeten i 4 st bullformar och ställ kallt i ca tre timmar. Ta ut den ur kylen, ta bort bullformen och forma till den med en bordskniv så att räfflorna försvinner. Lägg upp på serveringsfat och sikta över kakao (använd en tesil). Dekorera med hallonen.

No comments: