
Grundrecept till 4 vuxna
700 g fisk och skaldjur (blanda gärna)
olivolja
1 pkt saffran
1 msk vetemjöl
2 vitlöksklyftor
1 tsk fänkålsfrön
10 cm purjolök
1-2 dl torrt, vitt vin (helst oekad chardonnay)
4-5 dl svag fiskbuljong (gärna med fond som grund)
4-5 skållade och skalade tomater, eller en halv burk (burktomater kan vara att föredra vintertid)
1 1/2 dl grädde (välj fetthalt efter samvete)
Hacka purjolök och vitlök fint. Fräs tillsammans med fänkålsfröna på medelvärme i olivolja (löken ska inte få färg, bara bli mjuk). Strö över saffran och mjöl och rör om ordentligt. Späd sedan med lite i taget av buljongen, låt koka upp emellan. Häll på vinet och låt koka ihop i några minuter. Ta bort kärnorna ur tomaterna och skär dem i tärningar och ha i. Koka ytterligare 10-15 minuter. Skär under tiden fisken i mindre bitar. Hit går det bra att förbereda, resten måste göras precis innan servering för att bli gott. Ha i grädden och låt koka upp igen. Lägg i fisken och sjud på svag värme tills den är färdig (fyll på med mer vätska om den inte täcker).
Klassiska tillbehör till grytan (soppan) är aioli eller rouille och baguette. Jag tycker även att det går bra att servera bulgur eller ris till om man vill ha det lite matigare.
3 comments:
Hej!
Kul med en ny sjysst matblogg! :)
Och om det var dottern som önskade fisk och musslor på sin treårsdag måste jag bara säga: cool unge! =)
Jag återkommer.. =)
Lisa: Ja, hon har ganska ovanlig smak för sin ålder tror jag :)
Roligt att du hittade hit och välkommen tillbaka!
Hej!
Jag såg ditt fisksopperecept på webben. Vill tipsa om www.svenskfisksoppa.se, en webb med just fisksopperecept där bästa receptet vinner fina priser!
Varför inte lägga upp dina recept även där? Jag lovar att rösta på dig!
Mvh
Mardin
Post a Comment