Thursday, March 8, 2007

Klassisk fiskgryta

Igår fyllde min dotter tre år, och önskematen var fisk och musslor. Det fick bli en klassisk fiskgryta med saffran och vitlök. Grundsmakerna är saffran, vitlök, fänkålsfrön och tomat , men utöver det går den att variera i oändlighet. Jag har ofta i morot och andra tärnade rotfrukter, ibland även potatis. Fisk och skaldjur tar man efter smak och kassa, kom ihåg att anpassa koktiden bara (5-6 minuter för tjockare vit fisk, något längre för lax och 2-3 minuter för plattfisk). Skaldjuren brukar det räcka med att ha i någon minut på slutet så att de precis blir varma, har man dem i länge blir de sega och smaklösa. Just igår var fisken torsk och fixk sällskap av färsk fänkål, vinkokta musslor och en näve kräftstjärtar. Vill man ha en soppa istället är det bara att öka mängden buljong.

Grundrecept till 4 vuxna

700 g fisk och skaldjur (blanda gärna)
olivolja
1 pkt saffran
1 msk vetemjöl
2 vitlöksklyftor
1 tsk fänkålsfrön
10 cm purjolök
1-2 dl torrt, vitt vin (helst oekad chardonnay)
4-5 dl svag fiskbuljong (gärna med fond som grund)
4-5 skållade och skalade tomater, eller en halv burk (burktomater kan vara att föredra vintertid)
1 1/2 dl grädde (välj fetthalt efter samvete)

Hacka purjolök och vitlök fint. Fräs tillsammans med fänkålsfröna på medelvärme i olivolja (löken ska inte få färg, bara bli mjuk). Strö över saffran och mjöl och rör om ordentligt. Späd sedan med lite i taget av buljongen, låt koka upp emellan. Häll på vinet och låt koka ihop i några minuter. Ta bort kärnorna ur tomaterna och skär dem i tärningar och ha i. Koka ytterligare 10-15 minuter. Skär under tiden fisken i mindre bitar. Hit går det bra att förbereda, resten måste göras precis innan servering för att bli gott. Ha i grädden och låt koka upp igen. Lägg i fisken och sjud på svag värme tills den är färdig (fyll på med mer vätska om den inte täcker).

Klassiska tillbehör till grytan (soppan) är aioli eller rouille och baguette. Jag tycker även att det går bra att servera bulgur eller ris till om man vill ha det lite matigare.

3 comments:

Lisa said...

Hej!

Kul med en ny sjysst matblogg! :)

Och om det var dottern som önskade fisk och musslor på sin treårsdag måste jag bara säga: cool unge! =)

Jag återkommer.. =)

Carolina said...

Lisa: Ja, hon har ganska ovanlig smak för sin ålder tror jag :)

Roligt att du hittade hit och välkommen tillbaka!

mardin said...

Hej!

Jag såg ditt fisksopperecept på webben. Vill tipsa om www.svenskfisksoppa.se, en webb med just fisksopperecept där bästa receptet vinner fina priser!


Varför inte lägga upp dina recept även där? Jag lovar att rösta på dig!

Mvh
Mardin