Wednesday, March 7, 2007

2* linssoppa

Jag fick en förfrågan av Jennie m Albin&Malva på AFF om recept på linssoppa. Här är de två jag gillar bäst just nu. Den första är Anna Bergenströms, den är enkel, mild och mustig. Passar perfekt med ett valnötsbröd och en god sallad till. Det andra receptet är ur DN. Den soppan är betydligt kryddigare, med lite mer spännande smaksättning. Glöm inte den turkiska yoghurten, den lyfter soppan från ordinär till jättegod!


Soppa på röda linser (till 4)
1 stor gul lök
1-2 msk olja
1-2 tsk paprikapulver
3 dl röda linser
1 1/4 liter svag buljong
2 råskalade tärnade potatisar
2 msk tomatpuré
salt och peppar

Fräs löken i en kastrull på låg värme så att den blir genomskinlig. Pudra över paprikapulver och rör om. Tillsätt övriga ingredienser och koka sakta under lock i ca 30 minuter eller tills potatis och linser har mosat sig. Servera soppan med tjocka citronklyftor.

Linssoppa med tomat och torkade aprikoser (till 2)
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ½ dl bruna eller små linser
1 lagerblad
½ tsk timjan
½ tsk anchochilipulver (mild chilisort)
6 ½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
6 soltorkade tomater, marinerade
4 torkade aprikoser
salt och svartpeppar
turkisk yoghurt

Hacka lök och vitlök och fräs upp i lite olivolja. Tillsätt också de strimlade tomaterna och aprikoserna skurna i ganska små bitar samt lagerblad, timjan och den milda anchochilin.Lägg i linser, vatten, buljongtärning och tomatpuré. Koka upp, lägg på lock och sänk värmen så att soppan bara sjuder. Bruna och små linser behöver cirka 25 minuters koktid, känn efter om de är ätmjuka. Smaka av soppan med salt och peppar och servera turkisk yoghurt.

4 comments:

Linda said...

Den första linssoppan blir supergod om man lyckas hitta rökt paprikapulver att ha i.

Anonymous said...

Mmmm, det här var lite andra ingredienser än den linssoppa som jag brukar göra, vad kul! Det är kul att variera sig liksom :)

art[e]fact said...

Jaha, här ser jag att jag råkade bli anonym sist, det var jag som skrev inlägget ovan! :)

Anonymous said...

Mmm, den här soppan var god (har bara testat den första). Jag hottade upp den med lite chilipulver och cayenne. Nästa gång testar jag nog att ha i nå fler grönsaker också. Tack för receptet!